Zdrowe gotowanie

  • Alicja
  • 28 kwietnia 2019
  • 0

Od jakiegoś już czasu największym trendem w Polsce i na całym świecie jest zdrowe odżywianie, jak i również zdrowe gotowanie. Te dwa pojęcia całkiem do siebie podobne są na topie, bo jedno z drugim się wiąże.

W sklepach pojawia się coraz więcej produktów przetworzonych, sprawia to często sięgamy po małowartościowe produkty oraz przygotowujemy posiłki „na szybko”. Wielu ludzi pragnie się zdrowo odżywiać, lecz ich często powtarzanym argumentem jest, że nie mają czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Z jednej strony chcemy dbać o dietę i swoje żywienie. Z drugiej zaś ciągle wydaje nam się, że zdrowy posiłek na talerzu to kwestia siedzenia w kuchni przez cały dzień. A to jest wielki błąd, ponieważ przygotowywanie posiłków w odpowiednich garnkach powinno nam sprawiać wiele radości.

W dzisiejszym artykule dowiemy się, jakich naczyń używać, aby nasze posiłki były zdrowe i pełnowartościowe.

Zdrowe gotowanie sprawia wiele przyjemności

Od kilku sezonów panuje moda na prowadzenie aktywnego, zdrowego stylu życia. Wielu ludzi coraz większą uwagę skupia na tym, co zjadamy, na jakość spożywanych posiłków oraz w czym je gotujemy. Zdrowe gotowanie polega głównie na tym, by przygotowywać posiłki w:

  • Nieprzywierające garnki, naczynia, blachy do pieczenia;
  • Parowar do gotowania beztłuszczowych, zdrowych dań, które zatrzymują składniki odżywcze w żywności;
  • wok z pokrywą, żeby mieszać gotowane na parze i smażone składniki oraz patelnie grillowe;
  • Szybkowar.

W wielu domach najczęściej używane są garnki do gotowania na parze. Takie naczynia to świetne uzupełnienie podstawowego kompletu garnków w naszej kuchni. Taki garnek jest idealny do przygotowywania lekkostrawnych, zdrowych i wyjątkowo smacznych potraw. Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze sprawia, że czas przyrządzania posiłków może różnić się od czasu potrzebnego do przygotowania dań tradycyjną metodą. Obecnie wyróżniamy 2 rodzaje garnków na parze: garnki emaliowane oraz garnki ze stali nierdzewnej do gotowania na parze.

Używając garnka emaliowanego mamy gwarancję, że jemy zdrowe potrawy, ponieważ emalia to najbardziej odpowiedni materiał do kontaktu z żywnością. W przypadku tych drugich garnków mamy gwarancję, że garnki będą trwałe i odporne na zarysowania.

Patelnie

Kolejnym dość popularnym naczyniem do przyrządzania zdrowych potraw jest patelnia. Tutaj przede wszystkim wyróżniamy patelnie ceramiczne oraz patelnie grillowe. Patelnia wok sprawdza się w przygotowywaniu sporych ilości jednogarnkowych dań. Wok to tak naprawdę połączenie garnka i głębokiej patelni to naczynie różni się również wielkością, kształtem i materiałem wykonania. W wielu sklepach oferujących naczynia kuchenne znajdziemy woki z powłoką teflonową, metalowe, ceramiczne oraz żeliwne.

Patelnie grillowe to idealna alternatywa dla miłośników tradycyjnego grilla, a także smażonych potraw. Dzięki tej patelni można przygotowywać grillowane dania we własnej kuchni i o każdej porze roku. A poza tym dania przygotowywane na grillowych patelniach są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.

Znakiem rozpoznawczym grillowych są żłobienia na powierzchni, które sprawiają, że warzywa czy mięsa przypiekają się jak na tradycyjnym grillu. Patelnie mogą być wykonane z żeliwa, kamienia lub posiadać teflonową lub ceramiczną powłokę. W wielu domach znajdziemy patelnie z powłoką ceramiczną, która jest świetnym rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć ilość dodawanego tłuszczu do smażenia i nie lubią męczyć się z czyszczeniem patelni. Patelnie z powłoką ceramiczną występują w różnych wariantach kolorystycznych oraz w różnych rozmiarach. Patelnie z powłoką ceramiczną są odporne na wysokie temperatury, są łatwe w czyszczeniu, są bezpieczne i nie zawierają szkodliwych substancji.

Z kolei patelnie ze stali węglowej świetnie sprawdzą się w lokalach gastronomicznych lub w kuchniach domowych do codziennego użytku.

Szybkowary

Każdy, kto ma ochotę rozpocząć zdrowe i smaczne gotowanie warto, aby zaopatrzył się w dobry garnek na parze lub dobrą patelnię. Używając odpowiednich naczyń przekonasz się, że gotowanie na parze czy grillowanie z niewielką ilością tłuszczu to metody, które pozwalają wyczarować smaczne i pełnowartościowe posiłki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]