Zawartość
Dieta według grupy krwi nie jest ani rygorystyczna, nie wymaga liczenia kalorii i odważania porcji. Pozwala łatwo i przyjemnie schudnąć jedząc smaczne i zdrowe posiłki, eliminując niewskazane produkty dla danej grupy krwi, a spożywając wskazane, z uwzględnieniem tych, które pomagają w utracie zbędnych kilogramów. Jeśli dodatkowo zastosujemy odpowiedni do danej grupy krwi rodzaj sportu i relaksacji, osiągniemy pewien całościowy obraz naszego indywidualnego trybu życia, który stanie się naszym stylem życia – życia w szczęściu, zdrowiu i dobrej kondycji.
Każdy człowiek jest inny, prowadzi inny styl życia, jedni są aktywni, inni wręcz przeciwnie, jedni zdrowi „jak ryba”, a inni chorowici. Każdy w znacznym stopniu różnią się od siebie, powodów może być wiele, jednym z nich jest różnorodność grupy krwi, którymi wypełnione są naczynia krwionośne w całym organizmie.
Krew spełnia ważną funkcję dla naszego organizmu: zajmuje się transportem substancji odżywczych i tlenem, usuwa z organizmu związki będące odpadami procesu przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną, poprzez rozdzielenie dostarczanej do komórek wody i związków mineralnych, obrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi m.in. wirusami, bakteriami i grzybami ( bariera immunologiczna ). Grupa krwi odgrywa zasadniczą rolę w sterowaniu systemem odpornościowym. Dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiednich dla danej grupy krwi produktów żywnościowych. W ten sposób dostarczamy krwi substancji, które będą identyfikowane przez układ immunologiczny jako przyjazne.
GRUPA KRWI 0
Grupa krwi 0,to pierwsza i najstarsza grupa krwi, stanowi około 43,3% populacji .
Cechy osób z grupą krwi 0: duża wytrzymałość fizyczna, potrzeba regularnych i intensywnych ćwiczeń, śliny układ odpornościowy oraz zdrowy system trawienny, posiadają wysoki poziom kwasu żołądkowego, dzięki czemu łatwo przyswajają mięso, czerpiąc z niego potrzebne składniki. Pamiętaj o zbilansowanej diecie, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, dla zbilansowania białka pochodzenia zwierzęcego. Osoby z grupą krwi 0 podane są na : nadkwasotę, która może powodować wrzody i podrażniać błonę śluzową żołądka, schorzenia autoimmunologiczne takie jak chroniczne zapalenia jelita artretyzm, czy zespół przewlekłego zmęczenia.Osoby z grupą krwi 0 mają tendencje do niższego poziomu hormonu tarczycy, ich organizm wytwarza za małą ilość jodu, minerału, którego zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy.Przedstawiciele grupy krwi 0 nie tolerują produktów pszenicznych, i występuje często nietolerancja na białko pochodzenia roślinnego i produktów mlecznych.
PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE DLA GRUPY KRWI 0
MIĘSO I DRÓB
Wysoko wskazane: cielęcina, wołowina, wątroba, serca, jagnięcina, baranina dziczyzna.
Neutralne: kuropatwa, kurczak, bażant, indyk, kaczka, królik.
Niewskazane: wieprzowina, bekon, gęś, szynka.
NABIAŁ I JAJKA ( 4-5 tygodniowo )
Wysoce wskazane : gee ( masło klarowne ).
Neutralne : ser kozi, ser feta , jogurt naturalny, masło, mleko sojowe, ser mozzarella, ser owczy, ser sojowy.
Niewskazane : sery biały, brie, wiejski, śmietankowy, szwajcarski, camembert, edamski, ementaler, chedar, gouda, parmezan, ricotta oraz serwatka, śmietana, kefir.
OWOCE MORZA I RYBY
Wysoce wskazane : śledź, tuńczyk, sardynki, sola, sieja, szczupak, dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg.
Neutralne : ślimaki, węgorz, ostrygi, raki, rekin, flądra, homar, krap, kalmar, krewetki, kraby, małże, mule jadalne
Niewskazane : śledzie marynowane, kawior, łosoś wędzony, sum, ośmiornica
ORZECHY I PESTKI
Wysoce wskazane : siemie lniane, orzechy włoskie, pestki dyni.
Neutralne: migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, kasztany, nasiona pinii, pestki słonecznika, ziarno sezamowe.
Niewskazane: orzech kokosowy, orzechy ziemne, orzechy nerkowca, orzeszki pistacjowe, orzech brazylijski, mak.
OLEJE I TŁUSZCZE
Wysoce wskazane : oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni,
Neutralne : olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy, olej sezamowy.
Niewskazane : olej z orzeszków ziemnych, olej krokoszowy, olej kukurydziany.
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY
Neutralne : gryka, amarant, orkisz, proso, jęczmień, żyto, ryż, oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż.
Niewskazane : owies, pszenica, kukurydza, kiełki pszenicy, kasza kuskus, , mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż.
OWOCE
Wysoko wskazane : śliwki świeże i suszone, figi świeże i suszone, morwa.
Neutralne : czereśnie, daktyle, cytryny, granat, grejpfrut, gruszki , jabłka, oliwki zielone, kiwi, limonka, nektarynki, morele, mango, maliny, winogrona czerwone, czarne i zielone, wiśnie, żurawina, papaja, pożyczki czarne i czerwone, agrest, , arbuz, ananas, banany, borówki, brzoskwinie i rodzynki.
Niewskazane : truskawki, jeżyny, mandarynki, melony, pomarańcze, oliwki czarne, rabarbar.
WARZYWA
Wysoce wskazane : kapusta włoska, dynia, jarmuż, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, botwinka, czerwona papryka, czosnek, kalarepa, pasternak, pietruszka, por, sałatka rzymska, rzeżucha, rzepa, wodorosty, szpinak.
Neutralne : seler, sałata lodowa, tempech, tofu, szparagi, bambus, pomidor, rzodkiewki, rzodkiew japońska, radicchio, buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, ogórki, koper, marchew, oliwki zielone, papryka jalapeno, zielona i żółta, pędy bambusa.
Niewskazane : kapusta biała i czerwona, bakłażan, brukselka, awokado, grzyby shiitake, kalafior, kukurydza, kiełki lucerny, pieczarki, ziemniaki białe i czerwone, szczaw.
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
Wysoce wskazane : groch czarne oczko, fasola aduki, fasola azuki, fasola pinto.
Neutralne : fasola biała, czerwona, czarna, bób, groszek zielony, fasolka szparagowa, ciecierzyca, soja.
Niewskazane : soczewica czerwona i zielona, fasola kindey.
HERBATY ZIOŁOWE
Wysoce wskazane : owoce dzikiej róży, kolcowój lekarski, pietruszka, herbata rooibous, pu-erh, mate, chmiel, imbir, kurzy ślep, morwa, mniszek lekarski, lipa, mięta.
Neutralne : werbena pospolita, zeń-szeń, brzoza, dziewanna, głóg, dziki bez, herbata zielona, kora dębu, kocimiętka, korzeń lukrecji, kozłek lekarski ( waleriana ), krwawnik pospolity, liście maliny, rumianek, szałwia, tymianek.
Niewskazane : łopian, podbiał, senes, tusznik pospolity, znamiona kukurydzy, aloes, czerwona konieczyna, dziurawiec, liść truskawki, echinacea.
PRZYPRAWY
Wysoce wskazane : chleb świętojański, algi, curry, imbir, glony morskie, kozieradka.
Neutralne : sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty, agar, anyżek, cząber, bazylia, estrogen, goździk, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, miso, majeranek, miód, oregano, papryka, pieprz czarny, słód jęczmienny, rozmaryn.
Niewskazane : cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet jabłkowy, spirytusowy i winny, wanilia, pieprz czarny i biały.
INNE PRZYPRAWY
Neutralne : majonez, dresing, dżemy i galaretki ze wskazanych owoców, mus jabłkowy, musztarda, melssa, cukier, sos Worcester.
Niewskazane : ketchup, marynaty słodkie i kwaśne.
UŻYWKI
Neutralne : piwo, wino białe i czerwone, czekolada.
Niewskazane : czarna herbata, coca–cola, likiery, kawa bezkofeinowa i kofeinowa, mocne alkohole, napoje gazowane.
Pamiętajmy, że zdrowe odżywianie to dostarczanie organizmowi właściwej ilości witamin i minerałów. Dla osób z grupą krwi 0, zalecane są witaminy B na dobry metabolizm, witamina K na odpowiednią krzepliwość krwi, karoten i kwercetyn na silny system odpornościowy, algi, owoce morza, sól morską, jodowaną, wodorosty na stabilizację hormonów tarczycy.
GRUPA KRWI B
Grupa krwi B pod wieloma względami przypomina grupę krwi 0, ma bardzo zmienne cechy. Osoby z tą grupą krwi są bardzo silne, często stawiają opór chorobą cywilizacyjnym taki jak : rak, choroby serca. Osoby przestrzegające diety mogą żyć w zdrowi, choć ich system immunologiczny też ma słabości. Grupa ta podatna jest na stany wyczerpania psychicznego, chronicznego zmęczenia, zapalenie dróg moczowych ( odpowiedzialna jest za ten stan bakteria E coli ) a także na stwardnienie rozsiany. Dla osób z grupą krwi B, dobrym źródłem białka jest nabiał, owoce morza oraz ryby morskie. Powinny natomiast wykluczyć z diety kurczaka, który może prowadzić do zaburzenia odporności, spożycie skorupiaków, orzechów ziemnych, pestek słonecznika, sezamu, groszku czarne oczko, fasoli pino i soczewicy, zaburzają one produkcję insuliny. Osoby z grupą krwi B, powinny wykluczyć spożywanie żyta , którego lektyny, mogą osiadać w systemie krwionośnym, przyczyniając się do zawału i choroby krwi. Do spowolnienia metabolizmu, nieregularności insulinowej, zmęczenia, zatrzymania płynów w organizmie, tycia przyczynia się spożywanie gryki, kukurydzy i pszenicy.Zaleca się spożywania warzyw, szczególnie warzywa zielonolistne, bogate w magnez, pomagają one w zachowaniu odporności na choroby autoimmunologiczne i wirusy.
PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE DLA GRUPY KRWI B
MIĘSO I DRÓB
Wysoce wskazane : jagnięcina, królik, baranina,dziczyzna.
Neutralne: cielęcina,indyk, wątroba, bażant, wołowina.
Niewskazane: wieprzowina, szynki, bekon, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, przepiórka, serca.
NABIAŁ I I JAJA ( 3-5 TYGODNIOWO)
Wysoce wskazane : ser : feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek wiejski, mleko owcze, mleko chude, 2% jogurt.
Neutralne: mleko sojowe, mleko tłuste, gee, masło, maślanka, ser : brie, cheddar, camembert, edamski, ementaler, gouda, ser sojowy, szwajcarski, śmietankowy, serwatka.
Niewskazane: lody.
OWOCE MORZA I RYBY
Wysoce wskazane : morszczuk, sardynki, sola, dorsz, flądra, halibut, łosoś, jesiotr, makrela, szczupak.
Neutralne: tuńczyk, sum, kałamarnica, okoń, karp, pstrąg, sieja, rekin, śledzie peklowane i świeże.
Niewskazane: węgorz, żaby, omułki jadalne, ostrygi, ośmiornica, bieługa, homary, kraby, małże, krewetki, łosoś wędzony.
PESTKI I ORZECHY
Neutralne: migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, kasztany.
Niewskazane: orzechy nerkowca, nasiona pinii, mak, pestki dyni, orzechy pistacjowe, sezam, słonecznik.
OLEJE I TŁUSZCZE
Wysoce wskazane : oliwa z oliwek.
Neutralne: olej : z orzechów włoskich, lniany, z wątroby dorsza.
Niewskazane: olej : słonecznikowy, bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, z orzechów ziemnych.
FASOLA I ROŚLINY STRĄCZKOWE
Wysoce wskazane : soja.
Neutralne: fasola biała, czerwona, pnąca, szparagowa, bób, groszek w strąkach, groszek zielony.
Niewskazane: fasola azuki, aduke, pinto, czarna, soczewica zielona i czerwona.
WARZYWA
Wysoce wskazane : papryka czerwona, zielona, żółta i jalapeno, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki, bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, gorczyca, grzyby shitake, kalafior, marchew, pasternak, kapusta biała, czerwona i chińska.
Neutralne: pieczarki, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, trybula ogrodowa, rzeżucha, wodorosty, cebula czerwona, dymka i szalotka, chrzan, cukinia, cykoria, endywia, grzyby, kiełki lucerny, imbir, kalarepa, kapusta pekińska, kolendra, koper, koper włoski, ogórki, pendy bambusa, por, radicchio, rzepa, rzodkiew japońska.
Niewskazane: karczochy, awokado, dynia, kiełki fasoli mung, kukurydza, kiełki rzodkiewki, oliwki, pomidory, rzodkiew, tempeh.
PIECZYWO I MAKARONY ORAZ ZBOŻA I ZIARNA
Wysoce wskazane : owies, proso, orkisz, otręby ryżowe i owsiane, mąka ryżowa i owsiana, płatki owsiane , wafle ryżowe.
Neutralne: ryż brązowy, biały i basmati, chleb orkiszowy, chleb z mąki sojowej, pumpernikiel, mąka orkiszowa.
Niewskazane: dziki ryż, amarant, kukurydza, pszenica, gryka, jęczmień, otręby pszenne, kuskus, żyto, chleb pszenny, żytni, mąka pszenna, żytnia i jęczmienna.
OWOCE
Wysoce wskazane : banany, papaja, jeżyny, ananas, śliwki świeże, winogrona czerwone, czarne, zielone.
Neutralne: porzeczki czarne i czerwone, śliwki suszone, truskawki, wiśnie, żurawina, arbuz, agrest, borówka amerykańska, brzoskwinie, cytryny, jabłka, daktyle, figi suszone i świeże, gruszki, grejfrut, kiwi, jagody bzu czarnego, maliny, mandarynki, morele, melony, morwa, nektarynki, pomarańcze.
Niewskazane: rabarbar, opuncja, karambola, granat.
PRZYPRAWY
Wysoce wskazane : chrzan, imbir, curry, pieprz cayenne, pietruszka.
Neutralne: rozmaryn, pieprz czerwony, sól, szafran, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia, agar, anyżek, bazylia, chleb świętojański, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździk, kapary, kolendra, kminek, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, miso, morszczyn, oregano, papryka.
Niewskazane: kozieradka, cynamon, pieprz biały i czarny.
INNE PRZYPRAWY
Neutralne : czekolada, dżem, cukier biały i brązowy, galaretki ze wskazanych owoców, majonez, marynaty kwaśne i słodkie, melasa, miód, musztarda, mus jabłkowy, ocet winny, balsamiczny, jabłkowy i spirytusowy, sos sojowy, sos tatarski, sos Worcester, syrop klonowy.
Niewskazane : ketchup.
HERBATKI ZIOŁOWE
Wysoce wskazane : lukrecja, liście maliny, owoce dzikiej róży, szałwia, imbir, pietruszka, zielona herbata, żeń-szeń.
Neutralne : echinacea, dziurawiec, głóg, kocimiętka, kwiat i jagody bzu czarnego, brzoza, kora dębu, kurzyślep, krwawnik pospolity, lucerna, liście truskawek, łopian, mięta, mniszek, morwa, pieprz cayenne, szanta, rumianek, werbens, waleriana, tymianek.
Niewskazane : czerwona koniczyna, aloes, chmiel, dziewanna, goryczka, lipa, senes, podbiał, znamiona kukurydzy, tasznik pospolity.
UŻYWKI
Neutralne : piwo, wino białe i czerwone, czekolada.
Niewskazane : czarna herbata, coca–cola, likiery, kawa bezkofeinowa i kofeinowa, mocne alkohole, napoje gazowane.
Osoby z grupą krwi B powinny zestroić diety, dzięki czemu będą zdrowe zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Poprawią skuteczność insulinową, wzmocnią jasność umysłu i zdolność koncentracji, wzmocnią odporność na wirusy i bakterie. Osoby tej grupy narażone są na deficyt magnezu, powinny w swojej diecie zwracać uwagę na odpowiednią ilość tego pierwiastka. Magnez jest katalizatorem, który kieruje efektywnym metabolizmem węglowodanów.
GRUPA KRWI A
Grupa krwi A osoby z tą grupą krwi to typowi wegetarianie, służy im świeża żywność w naturalnej postaci. Osoby z grupą krwi A mają predyspozycje do takich chorób jak cukrzyca, nowotwór, choroby serca. Wysoce wskazane dla tej grupy są warzywa, owoce gdyż osoby z krwią A mają zazwyczaj niski poziom kwasu żółtkowego , przez co słabiej trawią białka mięsa i nabiał. Aby dobrze funkcjonować wystarczy tej grupie łyżka stołowa wskazanego oleju, pomaga w trawieniu i wydalaniu. Doskonałym warzywem który wzmacnia odporność organizmu są brokuły. Owoce bogate w witaminę C, to antyutleniacze zapobiegające rakowi żołądka, to grejpfruty i kiwi. Wino czerwone pite w umiarkowanych ilościach pomaga obniżyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca. Stosując odpowiednią dietę można zapobiec rozwojowi wyżej wymienionych chorób i nie tylko.
PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE DLA GRUPY KRWI A
DRÓB I MIĘSO
Neutralne : kurczak, kury hodowlane, indyk.
Niewskazane : cielęcina, dziczyzna, bażant, baranina bekon, gęsi, serca, wątroba, szynki, wieprzowina, wołowina, parówki, jagnięcina, kaczka, kuropatwa, królik, przepiórka.
NABIAŁ I JAJA (1-3 tygodniowo )
Wysoce wskazane : ser sojowy ( tofu ), mleko sojowe.
Neutralne : jogurt, mleko owcze gee ( mało klarowane ), sery : owczy, mozzarella, ricotta feta, serek farmer.
Niewskazane : masło, maślanka, mleko krowie, serwatka, lody, sery : camembert, brie, cheddar, edamski, gołda parmezan, ementaler, kremowy, szwajcarski wiejski.
RYBY I OWOCE MORZA
Wysoce wskazane : karp. łosoś, dorsz, makrela, sardynki, sieja, pstrąg, szczupak, ślimaki.
Neutralne : rekin, jesiotr.
Niewskazane : łosoś wędzony, morszczuk, halibut, flądra, krewetki, kawior, kraby, kalmary, małże, mule, ostrygi, ośmiornice, raki, sola, śledzi świeże i marynowane, tuńczyk, węgorz.
OLEJE I TŁUSZCZE
Wysoce wskazane : olej lniany z pestek dyni, oliwa z oliwek.
Neutralne : olej z orzechów włoskich i słonecznika, olej z wątroby dorsza.
Niewskazane : olej arachidowy, sezamowy, krokoszowy, bawełniany, kukurydziany.
ORZECHY I PESTKI
Wysoce wskazane : siemię lniane, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Neutralne : mak, migdały kasztany, nasiona pini, orzechy włoskie, sezam, pestki słonecznika.
Niewskazane : orzech nerkowca, orzech kokosowy, orzech brazylijski orzeszki pistacjowe.
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
Wysoce wskazane : fasola czarna, fasola pinto, fasola aduke, fasola azuki, soczewica zielona i czerwona, groch „czarne oczko”
Neutralne : Fasolka szparagowa, fasola biała, groszek zielony, strączki groszku
Niewskazana : fasola czerwona.
WARZYWA
Wysoce wskazane : chrzan, cykoria, brokuły, cebula, cebula czerwona, dynia, karczoch, czosnek, kapusta włoska, kiełki lucerny, kalarepa, pasternak, pietruszka, marchew, sałata rzymska, por, rzepa, szpinak, tempech, tofu.
Neutralne : buraki czerwone, brukselka, awokado, cebula szalotka, kapusta pekińska, endywia, cukinia, gorczyca, kalafior, Grzyby, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza, koper włoski, ogórek, radiccho, pędy Bambusa, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska, sałata, seler, szparagi, wodorosty, wszystkie dyniowate.
Niewskazane : biała i czerwona kapusta, bakłażan, pieczarki, grzyby shitake, papryka: jalapeno, zielona, żółta, pomidory, szczaw, ziemniaki.
OWOCE
Wysoce wskazane : czarne jagody, borówki amerykańskie, ananas, figi świeże i suszone, cytryny, grejpfrut, morele świeże i suszone, jeżyny, rodzynki, wiśnie, żurawina, śliwki świeże i suszone.
Neutralne : arbuz, brzoskwinie, gruszki granaty, daktyle, agrest, jagody bzu czarnego, jabłka, karambola, melon, limona, kiwi, morwa, nektarynki, oliwki zielone porzeczki czarne i czerwone, winogrona czarne, czerwone i zielone, truskawki.
Niewskazane : mandarynki, mango, melon, banany, melon kantalupa, miodunka, papaja, oliwki czarne, rabarbar, pomarańcze.
PIECZYWO I MAKARONY ORAZ ZBOŻA I ZIARNA
Wysoce wskazane : gryka, owies, amarant, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makarony ryżowe.
Neutralne : ryż : brązowy, dziki, biały, jęczmień, orkisz, chleb orkiszowy, chleb bezglutenowy, chleb żytni, bułki z otrębami owsa, otręby : owsiane i ryżowe, mąka : orkiszowa, jęczmienna oraz makarony z tych gatunków mąki, produkty kukurydziane, kuskus.
Niewskazane : pszenica, otręby pszenne, kiełki pszenicy, chleb pszenny, pumpernikiel, mąka pełno pszenna i biała.
PRZYPRAWY
Wysoce wskazane : kozieradka, imbir, czosnek, tamari, miso, sos sojowy.
Neutralne : anyż, algi, agar bergamotka, chleb świętojański, bazylia, curry, cynamon, estragon, cząber, gałka muszkatołowa, Kardamon, gorczyca, goździk, kolendra, kminek, koper, kurkuma liść laurowy, oregano, papryka, pietruszka, majeranek, rozmaryn, szafran, trybula ogrodowa szczypiorek, sól, tymianek, wodorosty wanilia.
Niewskazane : pieprz : czarny, czerwony, biały i cayenne, żelatyna, koper.
INNE PRZYPRAWY
Wysoce wskazane : melasa, musztarda, słód jęczmienny.
Neutralne : galaretki i dżemy z zaleconych owoców, marynaty słodkie i kwaśne, miód.
Niewskazane : ketchup, sos Worcester, majonez, octy : jabłkowy, balsamiczny winny i spirytusowy.
HERBATY ZIOŁOWE
Wysoce wskazane :głóg, dziurawiec, imbir, aloes, echinacea, korzeń lukrecji, łopian, owoc dzikiej róży, mleczny ocet, rumianek waleriana, żeń-szeń, zielona herbata.
Neutralne ; czarny bez, brzoza, dziewanna goryczka, chmiel, krwawnik pospolity, kora dębu, kurzyślep, liście maliny, truskawki, lipa, melisa, morwa, mniszek lekarski, mięta, pietruszka, podbiał, tasznik pospolity, szałwia, senes, werbena, tymianek.
Niewskazane : kocimiętka, czerwona koniczyna, znamiona kukurydzy.
UŻYWKI
Wysoce wskazane : herbata zielona, czerwone wino, kawa z kofeiną i bezkofeinowa.
Neutralne : białe wino.
Niewskazane : coca-cola, czarna herbata, likiery, napoje gazowane, piwo, woda sodowa.
Osoby z grupą krwi A, cechuje spokojne usposobienie, przez co narażone są na większy stres. W codziennej diecie powinny zwrócić szczególną uwagę na pokarmy, które zawierają jak najwięcej aktywnie biologicznie związków wspierających pracę mózgu dostarczające mu odpowiednią ilość energii ( melisa, dziurawiec, herbata z rumianku ). Dieta osób grupy krwi A , powinna być bogata w następujące witaminy A,B,C,E i składniki mineralne ( w szczególności selen). Zadanie tych naturalnych substancji jest : dostarczenie antyutleniaczy zwalczających raka, wzmocnienie systemu odpornościowego, zapobieganie infekcjom, wzmocnienie mięśnia sercowego i zabezpieczenie przed stresem.
GRUPA KRWI AB
Grupa krwi AB jest najmłodszą grupą, stanowi ją 2-5% populacji. Posiada zarówno cechy grupy A i B. Podobnie jak grupa A wytwarza za mało kwasów żołądkowych, potrzebnych do trawienia białek zwierzęcych, ale niektóre mięsa toleruje tak jak grupa krwi B, Osoby z tą grupą krwi mają skłonności do chorób serca, raka żołądka ( powinny wykluczyć całkowicie z diety mięsa wędzone i konserwowe ), Infekcji dróg oddechowych. Dieta osób z grupą krwi AB powinna być bogata w owoce ( witamina C) i warzywa, w zioła zalecane ( wzmacniają układ odpornościowy i wytwarzają ochronę przeciw nowotworom i chorobom serca ).
PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE DLA GRUPY KRWI AB
DRÓB I MIĘSO
Wysoce wskazane : indyk, jagnięcina, królik, baranina.
Neutralne : wątroba, bażant.
Niewskazane : dziczyzna, gęś, kaczka, kuropatwa, bekon, cielęcina, kurczaki, przepiórki, serca, szynki, wieprzowina, wołowina.
NABIAŁ I JAJA ( 3-5 tygodniowo )
Wysoce wskazane : jogurty, kefiry, mleko owcze, mleko chude I 2%, sery : feta, owczy, mozzarella, ricotta, serek wiejski.
Neutralne : maślanka, gee, masło, mleko tłuste, mleko sojowe, sery : camembert, brie, cheddar, edamski, gouda, ementaler, szwajcarski, śmietankowy, serwatka, ser sojowy.
Niewskazane : lody.
RYBY I OWOCE MORZA
Wysoce wskazane : flądra, halibut, dorsz, łosoś, makrela, jesiotr, szczupak, morszczuk, sola, sardynka. Neutralne : karp. pstrąg, okoń, sieja, rekin, śledzie peklowane i świeże, sum, tuńczyk, kałamarnica.
Niewskazane : łosoś wędzony, węgorz, raki, ślimaki, omułki jadalne, ośmiornica, ostrygi, bieługa, homar, kraby, krewetki, małże, żaby.
ORZECHY I PESTKI
Wysoce wskazane : orzechy ziemne, orzechy włoskie, kasztany.
Neutralne : orzech brazylijski, orzeszki kashew, orzeszki pistacjowe, migdały, nasiona pinii.
Niewskazane : orzechy laskowe, orzech kokosowy, sezam, pestki dyni, pestki słonecznika, mak.
OLEJE I TŁUSZCZE
Wysoce wskazane : olej z orzechów włoskich, masło orzechowe, oliwa z oliwek.
Neutralne : olej : z wątroby dorsza, lniany, z orzechów ziemnych.
Niewskazane : olej : krokoszowy, bawełniany, sezamowy, dyniowy, kukurydziany, słonecznikowy.
ROŚLINY STRĄCZKOWE I FASOLA
Wysoce wskazane : fasola pinto, fasola czerwona, soczewica zielona.
Neutralne : fasolka szparagowa, fasola biała, bób, groch, soja, soczewica czerwona, groszek zielony.
Niewskazane : fasola : azuki, aduke, czarna, groszek „czarne oczko”.
PIECZYWO I MAKARONY ORAZ ZBOŻA I ZIARNA
Wysoce wskazane : ryż: biały, brązowy, dziku, basmati, orkisz, owies, proso, otręby : ryżowe, owsiane, żyto, chleb : sojowy, z kiełków pszenicy, żytni, wafle ryżowe, makaron : żytni, orkiszowy ryżowy.
Neutralne : kiełki i otręby pszenne, amarant, jęczmień, pszenica, mąka : graham pszenna, jęczmienna, kuskus, chleb: bezglutenowy, pumpernikiel, pszenny, bagietka.
Niewskazane : kukurydza, mąka kukurydziana, gryka, płatki kukurydziane, pieczywo kukurydziane.
OWOCE
Wysoce wskazane : figi świeże i suszone, ananas, cytryna, wiśnie, żurawina, śliwki, winogrona : czarne, czerwone, zielone.
Neutralne : gruszki, jabłka, arbuz, borówki, brzoskwinie, jeżyny, owoce bzu czarnego, papaya, rodzynki, suszone śliwki, porzeczka, malina, kiwi, mandarynka, melony morela, oliwki zielone.
Niewskazane : truskawki, rabarbar, pomarańcze, oliwki czarne, mango, banan, karambola, granaty.
WARZYWA
Wysoce wskazane : buraki, brokuły, jarmuż, gorczyca kapusta włoska, kalafior, bakłażan, pasternak, kiełki lucerny, ogórki, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki.
Neutralne : ziemniaki białe i czerwone, endywia dynia imbir, kalarepa, brukselka, cebula, cykoria, cebula czerwona, chrzan, cukinia, kapusta : biała, czerwona, pekińska, kolendra, koper, oliwki zielone, marchew, pędy bambusa, pomidory, pieczarki, por, rzeżucha, rzepa, sałata, rzodkiew japońska, szczaw, szalotka, trybula ogrodowa, szpinak, szparagi.
Niewskazane : kukurydza, papryka : zielona, czerwona, jalapeno, żółta, rzodkiew, awokado, grzyby shitake, karczoch, kiełki : fasolki mung.
PRZYPRAWY
Wysoce wskazane : czosnek, curry, imbir miso, pietruszka, chrzan.Neutralne : trybulka ogrodowa, tymianek, wanilia, wodorosty rozmaryn, mięta, papryka, szafran, majeranek, szczypiorek, sól, agar, algi, bazylia, bergamotka, cynamon, chleb świętojański, kardamon cząber, koper, kminek, kolendra, kurkuma, liść laurowy, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździk.
Niewskazane : pieprz : czarny, biały, cayenne, czerwony, ziele angielskie, kozieradka, kapary, anyżek.
INNE PRZYPRAWY
Wysoce wskazane : tempeh.
Neutralne : czekolada, galaretki i konfitury ze wskazanych owoców, cukier biały i brązowy, melasa, majonez, miód, musztarda, tamari, syrop klonowy, sos sojowy.
Niewskazane : ocet : jabłkowy, octowy, balsamiczny, winny, ketchup, słód jęczmienny, żelatyna.
HERBATKI ZIOŁOWE
Wysoce wskazane : echinacea, łopian, ostropest plamisty, owoce dzikiej róży, pietruszka, rumianek, zielona herbata, żeń-szeń, lucerna, korzeń lukrecji, imbir, głóg.
Neutralne : morwa, szałwia, waleriana, tymianek, cayenne, brzoza, dziki bez, dziurawiec, kocimiętka, kora dębu.
Niewskazane : lipa, senes, znamiona kukurydzy, aloes, chmiel, koniczyna czerwona, dziewanna, goryczka.
UŻYWKI
Wysoce wskazane : kawa bezkofeinowa i z kofeiną.
Neutralne : napoje gazowane, woda sodowa, piwo, wino białe i czerwone.
Niewskazane : herbata czarna, coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane light.
Osoby z grupą krwi AB mają podobne skłonności do chorób jakie występują u osób z grupą krwi A, ich dieta powinna być bogatą w warzywa i owoce. Warzywa i owoce zasobne w witaminę C i selen , pomagają przeciwdziałać chorobie nowotworowej. Zioła relaksujące i uspakajające ( waleriana, rumianek) oraz głóg ,zapobiegają chorobą serca. Spożywanie papai, unikanie mocnych alkoholi, potraw frytowanych, tłustych i ostrych przypraw, zapobiega stanom zapalnym śluzówki żołądka. Bardzo ważnym przeciwutleniaczem dla tej grupy jest kwercetyna, która jest bioflawonoidem, występującym w warzywach zwłaszcza w cebuli. Echinacea wzmacnia układ odpornościowy. Osoby z grupą krwi AB powinny jeść często pięć posiłków dziennie w małych ilościach.