Kasza jęczmienna łamana – źródło błonnika w diecie

  • Alicja
  • 21 czerwca 2018
  • 0
kasza

Kasza jęczmienna występuje w wielu wariantach. Głównie dzięki temu jest lubiana przez szefów kuchni. Szerokie zastosowanie kulinarne, uniwersalny wymiar, a także moc cennych wartości odżywczych – to najważniejsze walory tytułowego wariantu kaszy, który w dobie trendu na zdrową żywność zyskuje na coraz większej popularności. W dzisiejszym artykule opiszemy najważniejsze właściwości oraz wartości kaszy jęczmiennej łamanej.

Najważniejsze rodzaje kasz jęczmiennych

Kasza jęczmienna w Polsce różni się od siebie przede wszystkim ze względu na rodzaj obróbki. Do najpopularniejszych rodzajów kaszy jęczmiennej zaliczamy pęczak, czyli całe ziarna pozbawione łuski. Drugą – równie popularną odmianą jest pęczak obtaczany zwany także kujawskim. Jest to również całe ziarno pozbawione łuski, lecz tym razem obtoczone i wypolerowane. Do pozostałych rodzajów zaliczamy kaszę perłową mazurską poddaną procesowi polerowania oraz nieco mniej popularną kaszę perłową prażoną. W dzisiejszym artykule skupimy się jednak na kaszy jęczmiennej łamanej. Czym jest tytułowy rodzaj kaszy?

Kasza jęczmienna łamana

Kasza jęczmienna łamana określana jest również jako kasza wiejska. Jest to kasza otrzymana z obłuszczonego, oczyszczonego, niepolerowanego i pokrajanego ziarna. Wyróżniamy trzy podstawowe gatunku owego wariantu – grubą, średnią oraz drobną. Do najważniejszych wartości odżywczych kaszy jęczmiennej łamanej zaliczamy dużą zawartość błonnika oraz witamin z grupy B – m.in. B1, B2 oraz B6. Nie sposób nie wspomnieć o dużej zawartości ważnych minerałów takich jak magnez, selen, mangan, miedź, cynk oraz żelazo. Na pozór kasza jęczmienna łamana jest wysokokaloryczna, bowiem w 100 g produktu mieści się około 350 kcal, jednak jest to wartość suchej kaszy. W momencie zagotowania kasza zwiększa swą objętość, a liczba kalorii spada o ponad połowę. Właśnie dlatego ów rodzaj kaszy jest zalecany przez dietetyków dla osób będących na diecie. Kasza jęczmienna łamana to idealne uzupełnienie diety dla osób odchudzających się oraz tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]