Nietolerancje pokarmowe – dlaczego warto je zdiagnozować?

  • Alicja
  • 29 czerwca 2018
  • 0
nietolarancja pokarmowa

Spożywane jedzenie nie tylko ma na celu nas odżywić, ale również jest lekiem lub przyczyną przykrych dolegliwości. Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne są problemem, który może wystąpić u każdego z nas. Wczesna diagnostyka i wdrożenie odpowiednich działań to jedyny sposób na osłabienie objawów i uniknięcie komplikacji zdrowotnych w przyszłości.

Co wskazuje na nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne polegają na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożywany pokarm. Wśród przyczyn nietolerancji pokarmowych wymienia się monotonną dietę, stosowanie używek, przewlekły stres, ostre zakażenia wirusowe i bakteryjne, zatrucia pokarmowe, choroby przewodu pokarmowego, autoimmunologiczne lub nowotworowe, a także przewlekłe przyjmowanie takich leków jak antybiotyki czy niesteroidowe leki przeciwzapalne. Większość z tych czynników przyczynia się do zaburzenia procesów trawienia i wchłaniania w jelitach oraz do wytworzenia się tzw. zespołu nieszczelnego jelita. Układ immunologiczny reaguje poprzez wytworzenie nadmiernej ilości przeciwciał IgG, co jest bezpośrednią przyczyną przewlekłego stanu zapalnego i pojawienia się dolegliwości.

Najwyższy poziom przeciwciał obserwuje się po 24 godzinach od spożycia i mogą utrzymywać się nawet do czterech dni. To właśnie wtedy pojawiają się objawy nietolerancji pokarmowych:

  • migreny,
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe (wzdęcia i bóle brzucha, biegunki, zaparcia, uczucie przelewania),
  • bóle mięśniowe, kostne lub stawowe,
  • zaburzenia widzenia,
  • zmiany skórne (trądzik, łuszczyca, suchość i świąd skóry),
  • stany lękowe i depresyjne, częste zmiany zachowania,
  • przewlekłe zmęczenie i senność,
  • trudności z redukcją masy ciała lub niedożywienie.

Przebieg nietolerancji pokarmowych często jest niespecyficzny, co znacznie utrudnia prawidłową diagnostykę – wielu chorych nie wiąże swoich dolegliwości ze spożywanym jedzeniem.

Jak wykryć nietolerancje pokarmowe?

Jedyną metodą, która w precyzyjny sposób pozwoli na wykrycie nietolerancji pokarmowych, jest badanie krwi przeprowadzane w laboratorium medycznym. W diagnostyce nietolerancji pokarmowych badanie krwi (takie jak IMMUNOdiagDIETA) polega na pomiarze stężenia przeciwciał IgG swoistych dla produktów spożywczych, które znajdują się w naszej codziennej diecie. Podwyższony poziom przeciwciał oznacza, że dany pokarm jest szkodliwy dla organizmu.

Po wykonaniu testu należy wprowadzić odpowiednią dietę – rotacyjną lub eliminacyjną, która pozwoli na wyciszenie reakcji układu immunologicznego i osłabienie lub cofnięcie się nietolerancji – mówi Katarzyna Startek, specjalista portalu Zdrowegeny.pl.

Podjęcie odpowiednich działań i zastosowanie diety leczniczej przyczynia się do uniknięcia późnych konsekwencji nietolerancji pokarmowych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu II, zaburzenia płodności czy przewlekłe niedożywienie. Terapia nietolerancji pokarmowych wspomaga również skuteczność leczenia chorób współistniejących i łagodzi ich objawy. Dotyczy to szczególnie zaburzeń o podłożu autoimmunologicznych, takich jak Hashimoto, celiakia, cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów).

Więcej informacji o tym dlaczego warto robić testy na nietolerancje pokarmowe znajdziesz na stronie Zdrowegeny.pl

[Głosów:1    Średnia:4/5]