Jaka dieta będzie odpowiednia dla grupy krwi A?

  • Alicja
  • 31 maja 2017
  • 0

Współcześnie do łask powraca koncepcja związana z doborem diety według posiadanej grupy krwi. Zakłada ona, że powinniśmy spożywać tylko te składniki, które najlepiej odpowiadają naszej grupie, a te, które nam szkodzą powinniśmy wykluczyć z naszego jadłospisu.

Charakterystyka

Na początku trzeba określić, że pierwszymi przedstawicielami grupy krwi A były plemiona specjalizujące się rolnictwem. Przez co prowadziły one osiadły tryb życia i żywiły się przede wszystkim wyhodowanymi przez siebie roślinami. Współcześnie osobom z taką właśnie grupą krwi zaleca się spożywanie jak największej ilości świeżej i co ważne, nie przetworzonej żywności. Jest to spowodowane tym, że proteiny, które są zawarte w roślinach są świetnym źródłem energii oraz są dobrze trawione.

Co ważne…

Warto podkreślić, że współcześnie osoby, które posiadają grupę krwi A są bardziej narażeni na choroby cywilizacyjne – choroby serca, cukrzyca, czy nowotwór. Można jednak zapobiegać rozwojowi tych chorób poprzez odpowiednie odżywianie. Ponadto można wzmocnić system odpornościowy. Osoby z grupą krwi A mają niski poziom kwasu żołądkowego, przez co gorzej trawią białka oraz nabiał, który w dodatku powoduje spowolnienie organizmu.

Zasady diety dla grupy krwi A

Dieta dla grupy krwi A jest typową dietą wegetariańską, w dużej mierze bazuje bowiem na produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Warto podkreślić, że dla posiadaczy tej grupy z łatwością przychodzi wegetarianizm. Powinni zatem spożywać produkty świeże, organiczne i czyste. Jednak osoby te dość słabo trawią tłuszcz, mięso i nabiał. Trzeba podkreślić, że powinno się unikać mięsa. Jeżeli jednak już je jeść to tylko w postaci gotowanej lub duszonej. Warto zaznaczyć, że nabiał również należy do tych produktów, których należy unikać, ponieważ zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Właśnie w przypadku osób z grupą krwi A powoduje ono upośledzenie serca oraz może prowadzić do cukrzycy i otyłości. Celem diety jest przede wszystkim szybki spadek masy ciała oraz wzmocnienie systemu odpornościowego. W dalszej perspektywie dieta ta ma zapobiec występowaniu chorób, które bezpośrednio zagrażają życiu.  Jeżeli będziemy ściśle przestrzegać zasad tej diety, to możemy schudnąć 2,5 kilograma w ciągu 14 dni. Podczas diety spożywa się od 3 do 5 posiłków dziennie. Taka dieta odchudzająca dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Należy pamiętać również o wysiłku fizycznym, który dodatkowo wspomoże organizm.

sałatka warzywna

Co wspomaga skuteczne odchudzanie?

Warto podkreślić, że odchudzaniu w przypadku osób, które posiadają grupę krwi A skuteczne odchudzanie wspomagają takie produkty jak:

  • Oleje roślinne,
  • Ananas,
  • Warzywa,
  • Produkty sojowe.

Jakie produkty są wskazane przy tej diecie?

Osoby, które posiadają grupę krwi A i myślą odnośnie rozpoczęcia stosowania diety zgodnej z ich grupą krwi nie będą cierpieć na swoistą monotonię w swoich posiłkach. Wynika to z faktu, że jest wiele produktów, które są szczególnie polecane dla osób z tą dietą. Zaliczyć do nich można:

  • Owoce morza,
  • Jaja,
  • Olej z oliwek,
  • Orzechy,
  • Fasola i inne rośliny strączkowe,
  • Kasza,
  • Wafle ryżowe,
  • Botwinka,
  • brokuły,
  • czerwona cebula,
  • wiśnie,
  • czarne jagody,
  • cytryna,
  • karczoch,
  • marchew,
  • szpinak,
  • sałata rzymska,
  • pasternak,
  • pietruszka,
  • borówki.

Zalety i wady diety zgodnej z grupą krwi A

Warto podkreślić, że dieta dla grupy krwi A jest niezwykle bogata w warzywa strączkowe. Stanowią one swoistą alternatywę dla niskiego spożycia mięsa. Jest to z całą pewnością dieta wegetariańska i jest odpowiednia szczególnie dla osób, które walczą z otyłością. Jednak warto zaznaczyć, że wykluczenie mięsa z jadłospisu naraża organizm na niedobory białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Przez co stosowanie takiej diety może skutkować anemią, obniżeniem odporności oraz osłabieniem organizmu, a nawet zaburzeniami ze strony układu nerwowego. Z drugiej strony wykluczenie produktów mlecznych ogranicza dostęp do źródeł dobroczynnych szczepów bakterii, które wzmacniają odporność.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *