Powiązania między grupą krwi a dietą

  • Alicja
  • 29 maja 2017
  • 0
grafika różnych grup krwi

Często zastanawiamy się nad tym, dlaczego dieta, którą stosowała z takim powodzeniem nasza koleżanka, przyjaciółka, czy członek rodziny – u nas nie wywołała żadnych efektów. Jedną z odpowiedzi na taki stan rzeczy może być właśnie przekonanie, że nie wszyscy powinni jeść to samo.

Dlaczego tak się dzieje?

Na samy początku, należy sobie uświadomić, że każdy z nas jest inny i prowadzi zupełnie inny tryb życia. Wszystko zależy od tego, jaką wykonujemy pracę i od naszej aktywności fizycznej. Wówczas pewnych składników pokarmowych powinniśmy jeść więcej, innych zaś mniej lub wykluczyć je z naszego jadłospisu.

Jakie znaczenie ma grupa krwi?

Warto zaznaczyć, że jednym z ważnych czynników, który w dużym stopniu determinuje nasze zdrowie, czy też samopoczucie oraz wpływa na zapotrzebowanie na pewne produkty jest grupa krwi. Może ona oddziaływać również na naszą skłonność popadania w depresję, czy także na odporność na stres. Należy podkreślić, że krew pełni w naszym organizmie bardzo wiele funkcji. Przede wszystkim zajmuje się transportem tlenu oraz składników odżywczych. Ponadto odpowiada za usuwanie ubocznych produktów przemiany materii, regulację gospodarki wodnej. Krew wpływa także na obronę przed różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi, czym przyczynia się do sterowania systemem odpornościowym.

Koncepcja diety zgodnej z grupą krwi

Wyżej wymieniona koncepcja została stworzona w 1996 roku przez Petera oraz Jamesa D’Adamo i została przedstawiona w ich książce zatytułowanej „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”. Książka ta osiągnęła wielką popularność na całym świecie. Została bowiem przetłumaczona na 60 różnych języków i rozeszła się w nakładzie ponad 7 milionów egzemplarzy.

Na czym polega dieta zgodna z grupą krwi?

Koncepcja ta opiera się na swoistym przekonaniu, że dla każdej grupy krwi istnieje specyficzny sposób odżywiania. Stosowali go już nasi przodkowie i korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a co ważne zmniejsza ryzyko zapadnięcia na przewlekłe choroby – szczególnie nowotwory oraz choroby układu sercowo – naczyniowego. Koncepcja zakłada, że odziedziczyliśmy po naszych przodkach wraz z genami zawierającymi informacje o grupie krwi również informacje zapisane w DNA o ich sposobach żywieniowych i diecie, którą stosowali, a która obecnie ma na nas wpływ. Koncepcja ta podkreśla, że osoby z różnymi grupami krwi w zupełnie inny sposób przyswajają żywność. W takim przypadku najlepszym dla nich rozwiązaniem jest odżywanie się w sposób charakterystyczny dla ludzi w czasach prehistorycznych.

łańcuch DNA

Co nieco o grupie krwi 0

Autorzy diety podkreślają, że grupa krwi 0 wywodzi się od naszych najstarszych przodków. Dlatego dieta osób właśnie z tą grupą krwi powinna w szczególności obfitować w białko zwierzęce, natomiast z drugiej strony powinna zawierać minimalną ilość produktów zbożowych – tak jak we wczesnej epoce zbieracko-łowieckiej.

Dieta odpowiednia dla grupy krwi A

Osoby posiadające grupę krwi A powinny stosować dietę opartą na produktach zbożowych, owocach i warzywach. Jest to spowodowane tym, że ta grupa krwi wyewoluowała w epoce, kiedy ludzie zaczęli osiedlać się na terenach rolniczych.

Produkty odpowiednie dla grupy krwi B

Zgodnie z zaproponowaną koncepcją, w której uważa się, że grupa krwi B rozwinęła się u plemion koczowniczych, podstawą żywienia osób z taką grupą powinny być przede wszystkim produkty mleczne. Warto zaznaczyć, że tutaj ważne jest ograniczenie produktów z innych grup żywnościowych.

Co dla osób z grupą krwi AB?

Dla osób z grupą krwi AB zalecana jest dieta pośrednia między tą dla typów A i B. Jednak zalecanym źródłem białka zwierzęcego są jaja i ryby.

Badania naukowe a dieta

Należy podkreślić, że współcześnie nie mamy za wiele doniesień naukowych dotyczących diety zgodnej z grupą krwi. Ostatnie badanie z 2014 roku, które przeprowadziła grupa naukowców z Uniwersytetu z Toronto, dotyczyło sprawdzenia, czy stosowanie takiej diety wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz czy istnieją pewne zależności między grupą krwi a sposobem odżywiania się. Naukowcy skupili się na ocenie, na ile dieta uczestników badania odpowiada założeniom diety zgodnej z ich grupą krwi. Na takiej podstawie wnioskowali o zależnościach występujących między dietą a badanymi parametrami. Naukowcy zauważyli, że im bardziej sposób żywienia odpowiadał założeniom diety, wówczas obserwowane zależności były silniejsze. Warto podkreślić, że w przypadku osób, które przestrzegały diety zgodnej z ich grupą krwi, wówczas w ich wynikach nie zaobserwowano żadnych zależności. Zauważalny pozytywny wpływ niektórych diet, które zgodne są z grupą krwi na organizm człowieka wynika z tego, że są one zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Znajdują się w nich jadłospisy bogate przede wszystkim w warzywa, owoce i produkty zbożowe. Natomiast trzeba się w nich liczyć z ograniczeniem mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a większym spożyciem ryb. Współcześnie podkreśla się, że nie ma natomiast żadnego znaczenia czy ta dieta odpowiada posiadanej grupie krwi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *