X




Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie to proces, który wymaga dużego zaangażowania. Potrzebne są nie tylko zakupy, ale przede wszystkim czas. A przygotowanie ulubionych potraw może zabrać go całkiem sporo. Jesteś bardzo zapracowany i godziny spędzone przy patelni to ostatnie o czym marzysz? Z myślą o osobach, które nie mają zbyt wielu wolnych chwil, a mimo to chcą jeść zdrowo, powstały szybkowary.

Szybkowar – co to takiego?

Szybkowar to nic innego jak nowoczesne urządzenie, które znacznie przyśpiesza proces przygotowywania posiłków. Dlaczego? Wszystko dzięki temu, że został zaprojektowany tak, by w czasie gotowania wzrastało w nim ciśnienie. To z kolei powoduje, że przyrządzanie ulubionych smakołyków skraca się o co najmniej 1/3 czasu. Od tradycyjnych garnków szybkowary odróżnia to, że są szczelnie zamknięte – ich pokrywa wyposażona jest w specjalny zawór bezpieczeństwa. Szybkowary, m.in. takie jak https://zasmakujradosci.pl/szybkowar-florina-22-cm-6-l najczęściej wykonane są z odpornej na korozję stali nierdzewnej, która jest bezpieczna w kontakcie z żywnością i nie odkształca się pod wpływem temperatury.

Jak gotować za pomocą szybkowaru?

Jak wygląda przygotowywanie smakołyków w takim garnku? Najpierw trzeba wrzucić do niego wszystkie składniki potrawy, a następnie wlać wodę, mniej więcej do poziomu 2/3 wysokości naczynia. Dzięki hermetycznemu zamknięciu para wodna jest pozbawiona ujścia, przez co w szybkowarze wzrasta ciśnienie, a jedzenie szybciej się gotuje. Współczesne naczynia zostały skonstruowane tak, że poziom ciśnienia nie przekracza odpowiedniej wartości, a samo gotowanie jest w pełni bezpieczne.

Jakie są zalety gotowania w szybkowarze?

Jedną z największych zalet gotowania w szybkowarze jest wspominana już oszczędność. Dotyczy to nie tylko cennego czasu – krótsze gotowanie równa się mniejsze zużycie prądu czy też gazu. Co więcej, potrawy przygotowane w szybkowarze są bogatsze w witaminy i mikroelementy niż te przyrządzane w tradycyjny sposób (przez skrócenie czasu wolniej się rozpuszczają w wodzie i utleniają). Dodatkowo składniki zachowują swój naturalny smak oraz kolor i formę. Gotowanie w szybkowarze powinni mieć na uwadze wszyscy dbający o linię i walczący z nadprogramowymi kilogramami. Dlaczego? Po prostu nie wymaga ono użycia tłuszczu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
" Alicja : ."

Comments are closed.