Zawartość
Weganizm jest jedną z odmian wegetarianizmu. Zakłada całkowite pozbycie się z naszego jadłospisu mięsa i produktów odzwierzęcych, takich jak jajka czy nabiał. Miłośnikami diety wegańskiej są nie tylko osoby prowadzące zdrowy tryb życia, ale również osoby chcące poprawić swój stan zdrowia, czy też chcące schudnąć. Niestety mimo, że dieta wegańska pomaga w walce z niektórymi chorobami i pozwala zrzucić zbędne kilogramy, nie jest przeznaczona dla każdego. Ma bowiem swoje wady.
Weganie spożywają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. U podstawy ich żywieniowej piramidy znajdują się produkty zbożowe takie jak: owies, ryż, żyto, pszenica oraz owoce i warzywa. Środkowy poziom zajmują rośliny strączkowe, rośliny oleiste np.: sezam, pestki dyni, słonecznik. W środkowym poziomie możemy znaleźć również grzyby, orzechy jak również substytuty mleka koziego czy krowiego- mleko roślinne, ryżowe czy sojowe. Te produkty należy ograniczyć. Na szczycie piramidy żywieniowej wegan znajdują się produkty takie jak cukier, miód, herbata czy kawa. Spożywanie tych produktów zdecydowanie należy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu.
Jak już wcześniej zostało wspomniane dieta wegańska pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dzięki tej niskokalorycznej diecie możemy pozbyć się nawet kilograma w ciągu tygodnia. Dowiedziono, że warzywa a także produkty zbożowe bardzo skutecznie hamują głód. Dieta wegańska jest lekkostrawna. Nie powoduje uczucia przejedzenia.
Ciemne i jasne strony weganizmu
W środowisku wegan istnieją tak zwani ,,weganie na pół etatu”. Niektórym ludziom ciężko jest od razu pozbyć się z jadłospisu mięsa, jajek czy sera. Mowa tu o ludziach, którzy odchudzają się na diecie wegańskiej, ale od czasu do czasu chcą wzbogacić swój jadłospis i sięgają po produkty mięsne, czy też nabiał. Coraz częściej ludzie przechodzą na tą dietę nie z miłości do zwierząt, ale z powodu pozytywnego jej działania na nasz organizm.
Pozytywnym aspektem diety wegańskiej jest to, że dieta ta zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, chorób nowotworowych czy też występowania otyłości, zaparć, bądź próchnicy zębów. Jednak nieprawidłowo skomponowana dieta może prowadzić do wystąpienia niedoborów składników odżywczych, witamin, żelaza, cynku i wapnia. Istotnym zagrożeniem są także pozostałości po środkach ochrony roślin i nawozach.
Nieprawidłowo zbilansowana dieta może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia osteoporozy, anemii czy krzywicy. Niepożądanym skutkiem niedoboru niektórych składników mogą być również biegunki, zaburzenia neurologiczne czy też niedożywienie białkowe. U kobiet może doprowadzić do zaburzeń cyklu miesiączkowego. Natomiast u dzieci może doprowadzić do niedorozwoju umysłowego i fizycznego.
Uchroń organizm przed niedoborem składników odżywczych!
Najlepszym źródłem witaminy B12 jest suplement zawierający tą witaminę sprzedawany w aptece. Natomiast najlepszym środkiem do wzbogacenia swojego organizmu witaminą D jest ekspozycja na słońce i suplementacja.
Doskonałym sposobem do pozyskania wapnia są rośliny strączkowe, warzywa zielone czy orzechy i figi. Dodatkowo orzechy są doskonałym źródłem żelaza.
Najlepszą drogą do pozyskania białka jest spożywanie soczewicy, produktów zbożowych i nasion czy też fasoli i grochu.
Spożywanie kaszy jaglanej jest bardzo pomocne dla zdrowia naszego organizmu. Kasza jest lekkostrawna i zawiera w sobie zestaw składników odżywczych. Zawarta w niej lecytyna pozytywnie wpływa na funkcjonowanie i pracę mózgu. Krzemionka wzmacnia włosy, skórę i zęby. Dodatkowo kasza jaglana zawiera cynk, żelazo, fosfor i magnez.
Idealnym zastrzykiem energii na cały dzień są płatki owsiane. A to za sprawą wysokiej zawartości węglowodanów złożonych. Zawarte w nich witaminy, magnez i kwas pantotenowy wzmacniają koncentrację i pamięć jak również przeciwdziałają zmęczeniu i poprawiają nastrój. Dodatkowo płatki owsiane wspomagają układ pokarmowy i dzięki temu oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Banany nie bez powodu zostały uznane za jeden z najbardziej zdrowych pokarmów na świecie. Zawarty w nich potas wspomaga układ nerwowy, mięśnie i serce. Są naturalnym środkiem przeciwdziałającym depresji, gdyż zawierają tryptofan, który wspomaga organizm w produkcji hormonu szczęścia serotoniny. Z powody wysokiej zawartości węglowodanów banany dostarczają organizmowi energii i siły.
Warzywa zielone są istną bombą witaminową. Zawierają dużo witaminy A, C, E, wapnia, magnezu, potasu jak również żelaza i kwasu foliowego. Zawarty w tych warzywach chlorofil pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Spowalnia proces starzenia i oczyszcza organizm z toksyn. Zielone warzywa mają najwyższy poziom pożytecznych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.
Jak przejść na weganizm z pożytkiem dla naszego zdrowia?
Dla naszego organizmu nagłe przejście na weganizm jest niewskazane. Nasz organizm jest przyzwyczajony do tradycyjnego żywienia, więc należy stopniowo wprowadzać zmiany w jadłospisie. Najlepiej zacząć od stopniowego zmniejszania ilości spożywanego mięsa i słodyczy na rzecz owoców i warzyw. Zaleca się także zmiana przygotowywania posiłków. Ograniczyć smażenie i zastąpić to korzystniejszym gotowaniem i duszeniem potraw. Wszystkie te wskazówki są niezwykle przydatne jeżeli chcemy pozytywnie oddziaływać na nasz organizm.