Ocet jabłkowy odchudzanie

  • Alicja
  • 16 lutego 2018
  • 0
ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy, najlepiej własnoręcznie przyrządzony, to dobry środek wspomagający odchudzanie. Jest również znakomitą przyprawą do sałatek i mięs.

Przepis na ocet jabłkowy

  • 1 kg jabłek;
  • 1 1/4 litra wody;
  • 20 dag cukru;
  • 1 dag drożdży;
  • kawałek razowego chleba

Przygotowanie octu jabłkowego

  1. Obierz jabłka i pokrój na kawałki. Zetrzyj na tarce lub przepuść przez sokowirówkę;
  2. Miazgę z jabłek przełóż do szerokiego słoja lub kamionkowego naczynia. Dodaj wodę, 10 dag cukru, drożdże i kawałek razowego chleba. Przykryj gazą i odstaw na 10 dni. Codziennie kilka razy zamieszaj płyn drewnianą łyżką;
  3. Przefiltruj płyn przez gazę i wlej do umytego naczynia. Dodaj 10 dag cukru i odstaw na półtora miesiąca;
  4. Przecedź ocet i rozlej do butelek. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Należy pamiętać, że sam ocet jabłkowy nie odchudza, ale skutecznie wspomaga ten proces. Ocet jabłkowy pobudza czynności jelit, przyspiesza przemianę materii. A także oczyszcza organizm ze złogów, poprawia trawienie i spalają tłuszcz.

Ocet jabłkowy jest środkiem nie tylko działającym zdrowotnie. Również doskonale sprawdza się jako naturalny kosmetyk, środek higieniczny i płyn do sprzątania. Jest też elementem oczyszczającej terapii 3 szklanek, która może wspomóc dietę.

Ocet jabłkowy właściwości

Ocet jabłkowy to ocet otrzymywany w wyniku fermentacji świeżo wyciśniętego soku jabłkowego. Ocet jabłkowy zawiera 20 związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Takich jak chlor, żelazo, fluor, potas, wapń, miedź, magnez. A także sód, siarkę, krzem, witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, P. Kwas mlekowy, cytrynowy, octowy, propionowy. Jak i również mnóstwo enzymów i aminokwasów, jak również ważne składniki balastowe – pektynę, bioflawonoidy.

Ocet jabłkowy ma wiele pozytywnych właściwości. Takich jak:

  • Zmniejszony apetyt;
  • Pobudza produkcję enzymów trawiennych;
  • Dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki, pęcherz i drogi moczowe;
  • Obniża cholesterol we krwi;
  • Zapobiega zmianom miażdżycowym;
  • Zapobiega chorobom związanym z układem krwionośnym;
  • Opóźnia proces starzenia;
  • Wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów;
  • Skutecznie działa w przypadku wzdęć, zaparć, upławów;
  • Wspiera odbudowę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego;
  • Wspomaga leczenie górnych i dolnych dróg oddechowych (niweluje ból gardła, kaszel, udrożnia zatoki);
  • Wspomaga leczenie chorób skórnych jak np. kurzajki, grzybicę, łuszczycę, oparzenia słoneczne, trądzik.

Ocet jabłkowy jak pić?

Ocet jabłkowy czy inne cudowne dla zdrowia eliksiry są zdrowe. Tyle, że wszystko zależy od spożywanej dawki. Ocet jabłkowy może leczyć lub zaszkodzić. Dlatego ważna jest właściwa receptura w stosunku do zamierzonego celu.

W celu wspomagania redukcji masy ciała należy wypijać roztwór octu jabłkowego z wodą. Najlepiej trzy razy w ciągu dnia. Rano na czczo, przed zjedzeniem obiadu oraz wieczorem, tuż przed położeniem się spać. W szklance wody rozpuszcza się dwie stołowe octu jabłkowego. Jeśli jego smak nie jest odpowiedni, można go poprawić miodem, dodając jedną jego łyżeczkę do roztworu.

Początkowy spadek masy ciała związany będzie z odwadnianiem się organizmu. Natomiast po kilku tygodniach można zauważyć redukcję tkanki tłuszczowej. Co pewien czas należy robić tygodniową przerwę, aby nie nadwerężyć stanu żołądka. Oczywiście nie wolno także przekraczać zalecanych dawek lub głodować. W trakcie prowadzenia diety octowej należy uważnie obserwować swój organizm. Należy także pamiętać o ograniczeniu spożywania soli podczas stosowania diety octowej.

[Głosów:29    Średnia:3.2/5]