Imbir na odchudzanie

  • Alicja
  • 14 lutego 2018
  • 0
imbir na odchudzanie

Imbir jest jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w postaci zmielonego proszku, jak i świeżego korzenia.

Imbir zwykle kojarzy nam się z dodatkiem do rozgrzewającej herbaty w jesienne wieczory lub świątecznymi pierniczkami. A także to niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.

Wiele osób, imbir wykorzystuje jako środek o właściwościach leczniczych, afrodyzjak, przyprawę. Jak i również jako dodatek do kosmetyków i perfum, surowiec do wyrobu piwa i roślinę ozdobną.

Imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących. Osoby zmagające się z wrzodami żołądka bądź refluksem żołądkowym również nie powinny go stosować. Jego ostry smak może podrażnić żołądek.

Chcesz schudnąć? Sprawdź najlepsze oferty!

Imbir odchudzanie

Imbir uprawiany jest od kilku tysięcy lat, jednak ostatnio jest również niezwykle modny w dietach odchudzających. Imbir skutecznie aktywuje soki trawienne i pomaga zwalczyć zbędne kilogramy. Ponadto wspomaga pracę mięśni i kontroluje poziom glukozy we krwi, co bezpośrednio wpływa na masę ciała.

Imbir od dawna jest szeroko stosowany również w produkcji kosmetyków i preparatów wyszczuplających. Rewelacyjnie pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, a także pomaga w walce z cellulitem.

Spożywanie imbiru ułatwia trawienie, a zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Który działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo. Zawarta w imbirze kapsaicyna (substancja odpowiedzialna za ostry smak) sprawia, iż wzrasta temperatura ciała człowieka. Dzięki tej korzennej przyprawie nasz metabolizm przyspiesza, wspomagając proces spalania kalorii.

Imbir jak jeść?

W sklepach znaleźć można kilka postaci imbiru – surowy, kandyzowany, zmielony, marynowany i suszony w całości.

Świeże kłącza imbiru najlepiej sprawdzają się do mięs, rozgrzewających herbat. Jak i również jako dodatek do owoców morza;
Imbir zmielony to popularny dodatek do marynat, konfitur, sosów, ciast i ciasteczek. Ma lekko ostry, wyrazisty smak;
Marynowany imbir jest dodatkiem polecanym do przygotowania sushi;
A kandyzowany często służy jako przekąska.

Imbir właściwości

Kłącze imbiru wykorzystuje się w lecznictwie. Imbir można kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Imbir przede wszystkim zawiera olejek eteryczny oraz wiele innych substancji. W tym związek fenolowy – gingerol i zinferon. To dzięki nim imbir ma ostry smak.

Pod względem składników odżywczych świeży imbir zawiera wodę, białka, tłuszcze, węglowodany. Oraz witaminy B1 ibB2, wit.C. A także zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas i olejek eteryczny.

Imbir ma lecznicze właściwości, takie jak:

  • Łagodzi bóle menstruacyjne;
  • Działa napotnie i przeciwkaszlowo;
  • Wspomaga krążenie krwi;
  • Wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami;
  • Odtruwa wątrobę z toksyn;
  • Pobudza produkcję soku żołądkowego i śliny;
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca;
  • Łagodzi mdłości;
  • Łagodzi dolegliwości migrenowe;
  • Działa odkażająco i leczy infekcje;
  • Poprawia koncentracje;
  • Wzmacnia włosy i działa antybakteryjnie;
  • Obniża poziom cholesterolu;
[Głosów:0    Średnia:0/5]