Dieta lekkostrawna – na ratunek żołądka!

Co jakiś czas większość z nas odczuwa pewne dolegliwości związane z bólem żołądka, zgagą, czy biegunką. Wówczas szukamy środków, aby temu jakoś zaradzić. Często sięgamy po tabletki, krople i różnorodne zawiesiny. Jednak najprostsze rozwiązania, to najlepsze rozwiązania. W takich sytuacjach niezwykle pomocna może okazać się dieta lekkostrawna.

Czym jest dieta lekkostrawna?

W diecie lekkostrawnej wszystkie posiłki są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, natomiast ich trawienie nie powoduje żadnych problemów dla żołądka. Dieta jest swoistą modyfikacją racjonalnego żywienia człowieka i powinna pokryć dzienne zapotrzebowanie energetyczne oraz dostarczyć taką samą ilość składników pokarmowych, jak normalna dieta. Jedyną różnicą, która dzieli ją od żywienia zdrowych osób jest dobór składników, które powinny być lekkostrawne oraz metoda przyrządzania posiłków. Dzięki temu każda potrawa jest bardzo łatwo przyswajalna.

Dla kogo jest zalecana?

Dietę lekkostrawną zaleca się stosować w szczególności w przypadku wszystkich stanów chorobowych, gdzie ze względu na osłabienie narządu lub całego organizmu, jest konieczne stosowanie trybu „oszczędnościowego”. Dieta lekkostrawna posiada szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Eksperci polecają ją szczególnie w:

  • Stanach zapalnych błony śluzowej żołądka,
  • Chorobach infekcyjnych, które przebiegają z wysoką gorączką,
  • Owrzodzeniach żołądka oraz dwunastnicy i jelit
  • Zapalnych chorobach płuc,
  • Zawałach,
  • Przy biegunkach,
  • Okresie rekonwalescencji po przeprowadzonych zabiegach operacyjnych
  • U osób w podeszłym wieku.

Kilka zasad diety lekkostrawnej

Podstawową zasadą, jaka obowiązuje w diecie lekkostrawnej jest ograniczenie, a nawet wyłączenie jadłospisu produktów i potraw tłustych – smażonych, pieczonych w sposób tradycyjny. Dietetycy podkreślają, że takie produkty zbyt długo zalegają w żołądku. Przez co utrudniają systematyczne opróżnianie żołądka i przesuwanie treści do dalszych części przewodu pokarmowego. Stosując dietę lekkostrawną, należy unikać również spożywania produktów wzdymających oraz ostro przyprawionych. Ważne jest, aby ograniczyć spożywanie roślin strączkowych, ponieważ powodują nagromadzenie się gazów, szczególnie w dolnych partiach jelit. Przez co powstaje dodatkowy dyskomfort. Natomiast ostre przyprawy zwiększają produkowanie soków żołądkowych. Ma to działanie drażniące, co w konsekwencji może doprowadzić do nadkwasoty.

Zalecanymi przyprawami w diecie lekkostrawnej są kwasek cytrynowy oraz sok z cytryny. Ponadto warto doprawiać potrawy zieloną pietruszką, koperkiem, majerankiem, czy rzeżuchą i melisą. Warto ograniczyć sól i stosować ja tylko w niewielkich ilościach. Natomiast takie przyprawy, jak ocet, pieprz i papryka, a także ziele angielskie, liść laurowy i gorczyca są przeciwwskazane w omawianej diecie.

krojenie cytryny

A co z błonnikiem?

Należy pamiętać, aby w diecie lekkostrawnej zmniejszyć ilość spożywanego błonnika. Jednak trzeba pamiętać, że nie wolno go w całości wykluczyć, bowiem pewna ilość tego składnika jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Błonnik przede wszystkim wchłania wodę, rozluźnia masy kałowe oraz wpływa na prawidłowe wydalanie.

Co jeszcze trzeba wiedzieć?

W trakcie stosowania diety lekkostrawnej należy mieć na uwadze to, by potrawy były świeżo przygotowywane. Starajmy się unikać ich przechowywania w lodówce, ponieważ zwiększa to ich możliwość zakażenia bakteryjnego posiłków. Potrawy powinno się przyrządzać, gotując je w wodzie, bądź na parze, czyli w naczyniach bez wody. Natomiast całkowicie powinniśmy wykluczyć smażenie oraz pieczenie na tłuszczu, ponieważ potrawy nim nasiąknięte są trudno strawne. Zamiast tego można wykorzystać smażenie beztłuszczowe na patelni, bądź pieczenie w folii aluminiowej.

Dozwolone tłuszcze

Nie jest tak, że w diecie lekkostrawnej nie wolno spożywać tłuszczów. Jednak jedynymi dozwolonymi są te pochodzenia roślinnego, czyli olej słonecznikowy, sojowy, bądź kukurydziany, które bogate są w wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminę E. Można stosować także olej rzepakowy, który zawiera sporą ilość jednonienasyconego kwasu oleinowego.

Ile posiłków jest dozwolonych w tej diecie?

Niezwykle istotną kwestią jest również ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków. Otóż należy spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, jednak nie mogą to być posiłki zbyt obfite. Dzięki temu pozwoli to na systematyczne opróżnianie żołądka oraz nie zaleganie treści jednych na drugich. Warto , aby posiłki były spożywane w zbliżonych porach każdego dnia. Kolejną zasadą jest to, aby każdy kęs spożywanego dania był dokładnie pogryziony. Dietetycy podkreślają, że prawidłowe rozdrobnienie pokarmu umożliwia lepszy dostęp do soków trawiennych i przez to powoduje lepsze i szybsze trawienie.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *