Białe zęby, a dieta

  • Alicja
  • 6 sierpnia 2018
  • 0
wybielanie zębów

Białe zęby dodają pewności siebie i zapewniają swobodę w kontaktach towarzyskich. Pozwalają też zwiększyć atrakcyjność oraz otwierają drogę do kariery.

Białe zęby mają świadczyć o zdrowiu, urodzie i odpowiednim stylu życia. Powinniśmy więc pamiętać, że na barwę naszego uzębienia ma wpływ spożywane przez nas jedzenie, a przede wszystkim znajdujące się w nim drogocenne składniki odżywcze.

Wpływ diety na biel zębów

Białe zęby odejmują lat i sprawiają, że tak zwane pierwsze wrażenie jest pozytywne. A także przemawia pozytywnie na naszą korzyść. Wygląd twoich zębów zależy nie tylko od zabiegów higienicznych, ale również od tego, co jesz. Co zrobić, by utrzymać biel na długo, bez konieczności częstego wybielania zębów? Należy przede wszystkim baczną uwagę zwrócić na naszą dietę.

Zęby przebarwiają się w wyniku wad rozwojowych (niedorozwój szkliwa czy zębiny). A także chorób (porfiria wrodzona, choroba hemolityczna noworodków), zatrucia (fluoroza). Oraz w przyjmowaniu leków (tetracykliny i ich pochodne). To przyczyny ogólnoustrojowe, na które nie mamy większego wpływu. Inaczej jest z przyczynami miejscowymi, takimi jak dieta.

Chcesz schudnąć? Sprawdź najlepsze oferty!

Wiadomo przecież, że to, co jemy, wpływa na kolor zębów. Niektóre warzywa, owoce i inne produkty spożywcze pomagają w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu. Jedząc odpowiednie produkty, oczywiście w odpowiednich porcjach, możesz dbać o swoją kondycję uzębienia. Do diety warto wprowadzić produkty, które są bogate w białko i witaminę D i wapń.

Niezbędnym minerałem budulcowym zębów jest wapń — nadaje zębom odpowiednią twardość oraz wytrzymałość. Największą ilość tego pierwiastka zawiera mleko i przetwory mleczne: mleko, jogurt, kefir, maślanka, czy sery. Dodatkowo wapń znajdziemy rybach (sardynka), nasionach i orzechach (mak, migdały, orzechy laskowe). A także w warzywach (fasola, soja, pietruszka, rabarbar, jarmuż).

Kolejnym bardzo istotnym minerałem budulcowym szkliwa, jak i zębiny jest fluor. Fluor działa antybakteryjnie, rozcieńcza kwasy powstałe w jamie ustnej po posiłkach oraz wzmacnia szkliwo. Fluor znajduje się w czarnej i zielonej herbacie, wodzie mineralnej, ryżu, soi, produktach zbożowych. A także obecny jest w rybach (tuńczyk), indyku, wołowinie, kaszy gryczanej, ziemniakach, czy nasionach dyni.

Nie można zapominać o cynku, który również korzystnie wpływa na stan zębów. Cynk wyjątkowo obficie występuje w małżach i ostrygach, w wątrobie wieprzowej. Oraz w nasionach fasoli, sardynkach w puszce, razowym chlebie.

Dieta wpływa na biel zębów

Duże znaczenie w kontekście bieli zębów ma także stosowana dieta. Spożywanie pokarmów i napojów bogatych w barwniki. Zarówno sztuczne, jak i naturalne – sprawia, że zęby stają się ciemniejsze. Mowa między innymi o takich produktach jak kawa, herbata, czerwone wino, cola. Oraz buraki, szpinak, owoce leśne, słodycze, barwione napoje. Unikanie ich lub ograniczenie ich spożycia może znacznie ułatwić dbanie o biel zębów.

Bez wątpienia wrogiem zębów jest cukier, który jest najlepszą pożywką dla bakterii. Bakterie uszkadzają szkliwo i prowadzą do ubytków w tkance zęba. Najgorsze dla zębów są cukierki oraz wszelkie słodycze oblepiające zęby.

Nie bez znaczenia pozostaje także fakt palenia papierosów. Osad nikotynowy wyjątkowo ciężko jest usunąć, a osoby palące często borykają się z silnymi przebarwieniami.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]