Obszerna lista właściwości spożywanych produktów

  • Alicja
  • 14 czerwca 2017
  • 0
różnorodne warzywa i owoce

W niniejszym artykule chcielibyśmy pokrótce opisać lecznicze działanie żywności, ukazując korzystne właściwości pokarmów powszechnie przez nas spożywanych. Zapraszamy do lektury!

Owoce

Banany: zapobiegają owrzodzeniom trawiennym i wspomagają ich gojenie ( dotyczy bananów zielonych, niedojrzałych), pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zielone, niedojrzałe banany zawierają czynniki zabezpieczające przed chorobami serca.

Cytryny i limonki: zawierają substancje chemiczne mogące blokować raka, działają zapobiegawczo i leczniczo w szkorbucie, sok z cytryny jako środek wzmacniający nasz organizm, moczopędny, napotnym, skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych, skóra i sok z cytryny może spowalniać proces starzenia.

Czarna porzeczka: zapobiega biegunką i leczy je, dzięki zawartej w skórce antocyjanidyn hamuje rozwój wielu bakterii ( E,coli), ekstrakt z czarnej porzeczki zwalcza zakażenie jelit, wykorzystywana jest jako środek przeczyszczający, wzmacniający nasz organizm, herbatka ma efekt kojący i łagodzący podrażnienie gardła, ochrania naczynia krwionośne.

Jagody Goji – specyficzne owoce posiadające różnorodne właściwości prozdrowotne, bardzo często wykorzystywane w różnorodnej formie suplementacji diety. Szerzej opisane przez nas w obszernym artykule o Jagodach Goji

Czarne jagody: zupa z jagód może leczyć przeziębienie, mają działanie wirusobójcze, u niektórych działają przeczyszczająco (świeże jagody),pomagają zwalczyć biegunki (suszone jagody), mogą pomagać w przeciwdziałaniu zmianą miażdżycowym w tętnicach i ułatwiać przepływ krwi przez naczynia krwionośne serca i mózgu są barierą dla cholesterolu ( wzmacniają naczynia krwionośne i stają się nie przepuszczalne dla cholesterolu).

Figi: sok z tego owoca ma właściwości przeciwrobacze i przeciwbakteryjne, jest środkiem przywracającym zdrowie i siłę po długiej chorobie, pomaga w gojeniu ran, obrzęków (okład z fig) , pomaga w zwalczeniu chorób nowotworowych ( wyciąg z fig ), wspomaga trawienie.

Grejpruth: obniża poziom cholesterolu, jest niezwykle korzystny dla serca,układu krążenia, zmniejsza rozwój zmian miażdżycowych, częściowo rozpuszcza złogi zwężające naczynia i zapobiega atakom serca i udarom mózgu.( dot. spożywania całego grejpfruta, w ścianach grejpfruta znajdują się pektyny), przeciwdziała zmianom nowotworowym, obniża ryzyko zachorowania na raka.

Jabłko: sok jabłkowy działa przeciwwirusowo, pomaga w odchudzaniu (dot. spożywanie całych jabłek) podnosi poziom glukozy we krwi, i tym samym powoduje większe uczucie sytości, pomaga w zaparciach,stabilizuje poziom cukry we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi a także ciśnienie tętnicze, działa prząciwnowotworowo ( zawieraj kwas kofeinowy i chlorogenowy), działa korzystnie na serce.

Melon: stosowany jako środek przeciwrobaczy ( nasiona ), używany w leczeniu zapalenia wątroby ( żółty melon zwany kantalupa), substancje chemiczne zawarte w melonie mogą zapobiegać chorobom nowotworowym (rak płuc ), zmniejsza ryzyko udarów mózgu i ataków serca, zmniejsza lepkość krwi, czyli tworzenia się skrzepów ( działa przeciwkrzepliwe.)

Morele: hamuję rozwój nowotworów, głownie związanych z paleniem tytoniu ( rak płuc ), dla uzyskania największych korzyści należy spożywać morele suszone (większa zawartość beta-karotenu niż w owocach suszonych).

Pomarańcze: działają korzystnie na serce, pobudzają krążenie, zwalczają wirusy, działają jako środek tonizujący, odkażający, zmieszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe ( całe pomarańcze ), zmieszają poziom cholesterolu we krwi ( sok, skórka),działają przeciwmiażdżycowo.

Śliwki: działają przeczyszczająco ( sok, suszone), spożywane w nadmiarze powodują wzdęcia i kolkę.
Truskawki i poziomki: mogą mieć działanie przeciwnowotworowe, w niektórych przepadkach działają korzystnie na skórę, lecząc oparzenia słoneczne, trądzik, grzybice, mogą korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, pomagają zwalczać wirusy.

Winogrona: dezaktywują niektóre wirusy ( poliowirusy i wirus opryszczki ), przeciwdziałają próchnicy zębów, hamują u zwierząt rozwój nowotworów.

Wiśnie i czereśnie: mogą przeciwdziałać próchnicy zębów.
Żurawina: zabezpiecza przed zakażeniem układu moczowego, stosowana jest w zapaleniu pęcherza moczowego, układu moczowego i chorobach nerek, pomaga w zapobieganiu kamicy nerkowej działa wirusobójczo i bakteriobójczo, pozbawia nieprzyjemnego zapachu mocz.

Warzywa

Bakłażan: działa przeciwnowotworowo ( rak żołądka ), zabezpiecza tętnice przed szkodliwym działaniem cholesterolu ( spożywanie go z tłuszczem, powoduje wydalanie cholesterolu ), działa przeciwdrgawkowe.

Brokuły: zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory ( żołądka, jelita grobowego, płuc prostaty, tchawicy ).

Brukselka: zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór ( przełyku, płuc, odbytu, pęcherza moczowego, jelita grubego, żołądka ).

Cebula: podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL nawet o 30%, zmniejsza lepkość krwi,pomaga rozpuszczać zakrzepy, obniża ciśnienie tętnicze krwi, obniża i reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo.

Czosnek: zwalcza infekcje ,wspomaga odporność, zwalcza bakterie ( działanie antybiotykopodobne), obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu ( dwa ząbki dziennie ), działa przeciwzakrzepowo i zmniejsza lepkość krwi, co pomaga w zapobieganiu udarom mózgu i atakom serca ( wystarczy pół surowego ząbku dziennie ), obniża tętnicze ciśnienie krwi, świeży czosnek może być pomocny w walce z rakiem, działanie wykrztuśne, środek ułatwiający wykrztuszanie śluzu w przewlekłych zachorowaniach oskrzeli.

Cukinia, dynia, kabaczek: działanie lecznicze i profilaktyczne w chorobach nowotworowych (zalecany palacza biernym, byłym) , środek przeciwrobaczy (także tasiemiec), stosowane jako środek przeczyszczający ( pestki dyni ).

Fasola: pomaga w regulacji poziomu insuliny ( zakazana fasola konserwowa w puszce ), obniża ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom złego cholesterolu LDL, działanie przeciwnowotworowe, hamujące nowotwór ( rak sutka i jelita grubego ), zapobiega zaparciom i hemoroidom, jedząc często fasole zmniejszamy produkcje gazów w naszym organizmie, długie namaczanie fasoli około 4 godz. eliminuje działania gazotwórcze.

Groch i groszek: działanie antykoncepcyjne, obniża poziom złego cholesterolu we krwi,pomaga w kontroli stężenia cukru we krwi, obniża tętnicze ciśnienie krwi, chroni przed zapaleniem wyrostka robaczkowego, pomaga w zapobieganiu infekcji i procesom nowotworowym.

Grzyby: zapobiegają zakrzepom i zatorom, pobudzają układ odpornościowy,działanie przeciwnowotworowe, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiega udarom mózgu i zawałom serca ( shitake, boczniak, mun mo-er).

Jarmuż: może zapobiegać nowotworom ( rak płuc, odbytu, pęcherza moczowego, gruczołu krokowego).

Kalafior: może zapobiegać nowotworom ( rak żołądka i jelita grubego).

Kapusta: pomaga zapobieganiu infekcji i procesom nowotworowym ( rak jelita grubego ), zwalcza wirusy i bakterie , zapobiega owrzodzeniom trawiennym i działa leczniczo ( spożywanie codziennie koktajlu z kapusty ), działa korzystnie na proces wzrostu ( spożywajmy jak najmniej przetworzone kapusty, słabsze działanie ).

Karczoch: działa moczopędnie, wspomaga trawienie, obniża poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu, zawiera substancje chroniące wątrobę.

Kukurydza: działa przeciwpruchniczo, olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi ( niestety również dobrego ), może zapobiegać chorobom nowotworowym, jest stosowana w leczeniu biegunki, pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca.

Marchew: działa przeciwnowotworowo, hamuje rozwój raka ( rak płuc, trzustki ), zmniejsza i zapobiega zaparciom, działa przeciwbiegunkowo ( gotowana marchew ), obniża poziom cholesterolu we krwi, pozytywne działanie na naszą skórę, działa leczniczo w chorobach skóry, nerwowości, astmy.

Pomidory: obniża ryzyko zachorowania na raka, środek na zaparcia, pomaga w niestrawności, zapobiega w zapaleniu wyrostka robaczkowego.

Rzepa: obniża ryzyko zachorowania na raka, zarówno korzeń jak i nać.

Szpinak: obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, obniża poziom cholesterolu u zwierząt.

YAM – słodkie ziemniaki: obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, obniża poziom cholesterolu, mogą być pomocne przy kolce żołądkowej, mogą być stosowane jako środek moczopędny, przeciwskurczowy, wywołujący miesiączkę, zapobiegający poronieniom, leczący astmę, łagodzący przy wymiotach u kobiet ciężarnych.

Ziemniaki: obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, lecznicze działanie w chorobach reumatycznych, stosowanie przy leczeniu podagry,lumbago, stłuczeń i skręceń ( sok z ziemniaków i woda z ugotowanych ziemniaków).

Napoje

Herbata: pomaga zwalczać wirusy, infekcje ( esencja ), pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwpróchniczo ( płukanka z herbaty ),jej napar działa przeciwnowotworowo, przeciwdziała miażdżycy ( rozpuszczalnik tłuszczu ), działa uspokajająco ( bezkofeinowa ).

Jogurt: (zsiadłe mleko, kefir, mleko acidofilne, kumys): zapobiega biegunom i infekcjom pokarmowym, zabija bakterie, ułatwia wypróżnianie, bogaty jest w substancje przeciwdziałające owrzodzeniom trawiennym, może zapobiegać chorobom nowotworowym, obniża poziom cholesterolu we krwi,
wspomaga działanie układu odpornościowego.

Kawa: pobudza umysł, poprawia nastrój, rozbudza jest zastrzykiem energetycznym, działa korzystnie w przypadkach astmy ( pogłębia oddech ), działa przeciwpróchniczo ( garbniki), może działać hamująco na raka u zwierząt ( rak jelita grubego) ( dzięki polifenolom ), pomaga w walce z katarem siennym.

Mleko: obniża podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi, może zapobiegać chorobom nowotworowym, zapobiega osteoporozie, działa przeciwpróchniczo, zapobiega owrzodzeniom trawiennym, zwalcza infekcje w tym pokarmowe ( chroni nasze jelita ), działa przeciwbiegunkowo ( tłuste mleko ), działa jako środek przeciwstresowy, nasenny, chroni nasze oskrzela.

Piwo: podnosi poziom dobrego cholesterolu, zmniejsza ryzyko niedrożności naczyń wieńcowych.

Wino: podnosi poziom dobrego cholesterolu ( kieliszek dziennie ). może zapobiegać chorobom nowotworowym ( wino czerwone),zabij wirusy i bakterie ( zabójca mikrobów ), wzmacnia układ krążenia, zapobiega chorobą serca.

Pozostałe produkty

Cukier: pomaga w gojeniu ran, działa jako środek uspokajający i powodujący senność, zmniejsza zdenerwowanie i lęk, zabija bakterie ( działanie antybiotykopodobne przy oparzeniach ), działa przeciwdepresyjnie, poprawia koncentracje ( podnosi poziom serotoniny u osób, które mają stały nie dobór węglowodanów i złe samopoczucie ).

Imbir: środek na chorobę lokomocyjną ( pół łyżeczki sproszkowanego korzenia imbiru ), działanie przeciwzakrzepowe, może zapobiegać chorobom nowotworowym, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jęczmień: pomaga w problemach trawiennych, zaparciach, ułatwia wypróżnianie, działa ochronienie na serce,obniża poziom cholesterolu we krwi, może zapobiegać i hamować rozwój nowotworów.

Mięczaki i skorupiaki: chronią naczynia krwionośne obniżając poziom cholesterolu we krwi LDL,korzystnie działają dla mózgu i serca,pobudzają aktywność umysłową, mogą być też pomocne w takich schorzeniach jak: reumatyzm, alergia, astma, łuszczyca, może zapobiegać chorobom nowotworowym.

Pieprz Chili: działa zapobiegająco i leczniczo w zapaleniach oskrzeli, przeziębieniach I rozedmie płuc, działa wykrztuśnie, działa przeciwkrzepliwie, chroni przed udarami mózgu i chorobami serca, działa przeciwbólowo, poprawia nastrój.

Ryby: obniżą poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, działą przeciwkrzepliwie, obniża ciśnienie tętnicze krwi, chronią przed udarami mózgu i chorobami serca, pomagają w zapobieganiu chorobom reumatycznym, zabezpieczają tętnice przed uszkodzeniem, działają przeciwzapalnie, działają antymigrenowo, antidotum na choroby skórne ( łuszczyce ) i astmę, wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają chorobą nowotworowym ( rak sutka ), zwiększają aktywność psychiczną i powodują ożywienie.

Ryż: działa przeciwnowotworowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi, pomaga w stabilizacji poziomu cukru i insuliny we krwi, hamuje biegunkę, zapobiega kamicy nerkowej, korzystne działanie w leczeniu łuszczycy.

Soja: obniża poziom cholesterolu we krwi i trójglicerydów, działa przeciwnowotworowo, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, pomaga w rozpuszczeniu kamieni żółciowych, działa hormonopodobnie, antykoncepcyjne ( estrogen wykorzystywany również przy menopauzie ), zapobiega zaparciom, pomaga w wypróżnieniu, pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Wodorosty: działają przeciwnowotworowo,działają przeciwkrzepliwie, pomagają leczyć owrzodzenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają udarom mózgu, działają bakteriobójczo

Na podstawie książki Apteka żywności autorstwa Jean Carper

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *