Jogurtowa dieta wkracza do akcji!

jogurt i owoce na tacy

Wiosna i lato to najlepsze pory roku na zastosowanie diety. Obecnie jest ich tak wiele, że bardzo trudno zdecydować się na którąś konkretnie. Zanim wybierzemy, warto dowiedzieć się czegoś więcej o diecie, której zastosowanie rozważamy. W tym tekście otrzymasz zatem garść informacji na temat diety jogurtowej.

Tytułem wstępu

Dieta jogurtowa to dwutygodniowa dieta odchudzająca, dzięki której możemy pozbyć się do 6 niepotrzebnych kilogramów w 14 dni. Bowiem podstawą tej diety są jogurty i kefiry, które zawierają żywe kultury bakterii. Natomiast maślanka nie jest polecana ze względu na to, że posiada większą niż w jogurtach i kefirach zawartość tłuszczu i węglowodanów. Dieta ta pozwala na ich spożywanie nie tylko w ramach głównych posiłków, ale także jako przekąski. Omawiana dieta jogurtowa jest idealnym rozwiązaniem szczególnie dla tych, którym zależy na szybkiej redukcji wagi, ale przy jednoczesnym zachowaniu lekkiego i zdrowego programu żywieniowego. Jogurty mają bowiem to do siebie, że w znacznym stopniu usprawniają proces trawienia organizmu. A to dzięki zawartości żywych kultur bakterii. Jadłospis osoby, która zdecyduje się a zastosowanie diety jogurtowej jest bogaty w witaminy, białko, wapń oraz fosfor. Można zatem zapewnić sobie redukcję masy, podczas spożywania zdrowych i smacznych produktów.

Produkty dozwolone w diecie jogurtowej

Trzeba zaznaczyć, że dieta jogurtowa pozwala nam jeść niemal wszystko. Na talerzu dozwolone są wszelkie owoce:

  • gruszki,

  • banany,

  • jabłka,

  • śliwki,

  • winogrona,

  • kiwi,

  • pomarańcze,

  • mandarynki.

Jeżeli chodzi o warzywa również można jeść wszystkie. W jadłospisie nie powinno zabraknąć także owocowego muesli, płatków owsianych oraz kukurydzianych, a także pieczywa pełnoziarnistego oraz chudego mięsa.

jogurt na talerzu

Zasady diety jogurtowej

Podstawą diety jogurtowej są trzy główne posiłki, między którymi można spożywać przekąski, takie jak drugie śniadanie, czy podwieczorek. Podstawą posiłku są jogurty z dodatkiem świeżych owoców.

Należy pamiętać o tym, że powinno się spożywać przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie.

Czego nie spożywamy w diecie jogurtowej?

Czerwone mięso i tłuste ryby to produkty, które są zakazane w diecie jogurtowej.

Zalety

Trzeba podkreślić, że dieta jogurtowa posiada kilka cech, które są szczególnie podkreślane wśród dietetyków. Bowiem dwutygodniowa dieta odchudzająca, w której podstawą są jogurty oraz kefiry, jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najskuteczniejszych współcześnie diet. Wszystko to dzięki zróżnicowaniu produktów dozwolonych, przez co jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy, wapń oraz fosfor, a także białko, które jest łatwe do przyswojenia. Jak wspomniano, jogurty są naturalnym źródłem wapnia i fosforu, które są podstawowym budulcem kości i zębów. Najważniejsze w tym programie żywieniowym są jednak żywe kultury bakterii ułatwiające i przyśpieszające trawienie. Warto podkreślić, że ta dieta przynosi dość szybko zauważalne efekty, do których możemy zaliczyć lepsze samopoczucie oraz swoiste uczucie lekkości. A to wszystko dzieje się dlatego, że jogurty pomagają oczyścić organizm z toksyn. Natomiast białko jest niezbędne do budowy komórek oraz wytwarzania enzymów oraz hormonów, a także do prawidłowego przebiegu wielu życiowych funkcji organizmu.  Zaznaczyć należy, że przyjmowane w trakcie diety jogurtowej produkty zawierają duże ilości witamin, przede wszystkim witaminy A, B1, B2 oraz niacyny. To one regulują przemianę materii, wzmacniając przy tym system nerwowy i odpornościowy oraz zapobiegają zmęczeniu i osłabieniu organizmu. Wapń, który jest zawarty w jogurtach jest niezbędnym składnikiem do budowy zębów oraz do utrzymania równowagi masy kostnej. Jogurty oraz kefiry są niskokaloryczne, dzięki czemu można je spożywać zarówno w trakcie dań głównych, jak i podczas przekąsek.

Warto zaznaczyć, że tylko niewielki odsetek osób, które stosowały tą dietę skarży się na pojawienie się efektu jo-jo.

zdjęcie jogurtu w zbliżeniu

Wady

Dieta jogurtowa, jak każda inna dieta, ma również swoje wady. Trzeba podkreślić, że posiada ona jedną dużą wadę – nie jest bowiem dietą tanią. Ponadto może być monotonna. Jeśli chodzi o koszty, ponieważ każdego dnia należy zaopatrzyć się w różnorodne jogurty – jedynym wyjściem jest zaakceptowanie, że to tylko dwa tygodnie, a z monotonią można wygrać, jeżeli tylko poświęci się chwilę czasu na to, aby zaplanować codzienne menu – poza jogurtem jest całkiem sporo produktów do wyboru.

Jednak nie dla wszystkich…

Dieta jogurtowa jest szczególnie niezalecana osobom, które mają problemy z metabolizmem białka oraz tych, którzy uskarżają się na dolegliwości wynikające z niewłaściwej pracy nerek. Przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z lekarzem, który z pewnością oceni, czy nasz organizm dobrze zniesie zastosowanie takiego sposobu odżywiania się.

O diecie jogurtowej raz jeszcze

Dieta jogurtowa ta dieta bezpieczna, która dostarcza organizmowi wielu niezbędnych i potrzebnych składników. Ponadto oczyszcza organizm i pomaga schudnąć. Na jej korzyść wpływa również to, że jest bardzo smaczna. Będzie świetnym rozwiązaniem szczególnie dla osób, które uwielbiają jogurty. Eksperci podkreślają, że w tej diecie można spożywać wszystkie rodzaje jogurtów – bez wyjątku. Najważniejsze jest bowiem to, aby zawierały żywe kultury bakterii. Jest to zatem smaczny sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów.

Warto pamiętać, że po zakończonej kuracji odchudzającej, nie powinno się od razu powracać do wysokokalorycznych dań – celem zapobieganiu wystąpienia efektu jo-jo. Powracanie do dawnego jadłospisu powinno być zatem stopniowe. Pewne nawyki żywieniowe powinniśmy zaś zmienić na stałe.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *