Spirulina – 3 przypadki, kiedy warto włączyć ją do swojej diety

  • Alicja
  • 25 czerwca 2018
  • 0
Spirulina 3

Rozmawialiśmy z Panią Anetą, specjalistką od suplementacji w jednym z największych sklepów wysyłkowych z tym asortymentem w sieci. Przede wszystkim zależało nam na zdobyciu informacji, dla kogo w pierwszej kolejności dedykowane są tabletki spiruliny – sproszkowanej biomasy sinic. Dyskusja na internetowych forach trwa w najlepsze – kto w pierwszej kolejności powinien rozpocząć suplementację spiruliną? My sięgnęliśmy po poradę eksperta w dystrybucji tych produktów na polskim rynku.

Czym jest spirulina?

Bez wchodzenia w przesadną dokładność – spirulina to nic innego jak sproszkowana alga. Zaliczana jest do grona modnych ostatnio „superfoods”, czyli takich elementów diety, które w niewielkiej dawce mają skondensowaną bardzo dużą mieszankę witalnych składników. Spirulina bez wątpienia należy właśnie do takiej grupy.

Występuje w formie tabletek lub proszku. Spirulinę należy łykać kilkukrotnie w ciągu dnia, lub dodawać do potraw i koktajli. W kuchni spirulina dodaję zielonego koloru posiłkom, za sprawą dużej zawartości chlorofilu. Ma lekko słonawy smak.

Spirulina dla sportowców i wegetarian

Pani Aneta bez cienia zastanowienia wymienia spirulinę jako doskonały suplement diety dla ludzi, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia, szczególnie dla sportowców. Wszystko to za sprawą bardzo dużej zawartości białka, które jest przecież niezbędne do budowy masy mięśniowej. Otóż spirulina zawiera nawet do 70% aminokwasów, w tym bardzo cennych aminokwasów egzogennych. Są to związki budulcowe białek, które dostarczamy do naszego organizmu wyłącznie z pokarmem, gdyż nie potrafimy sami ich syntetyzować.

Dieta pozbawiona produktów mięsnych, lub wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego może być za pośrednictwem spiruliny idealnie wzbogacona w cenne białko. A zatem poza kulturystami, na tym suplemencie z pewnością skorzystają wegetarianie i weganie.

Fot. Hawajska Spirulina Pacifica ze Sklep.kenayag.com.pl

Spirulina dla osób chorujących na anemię oraz choroby wieńcowe

Spirulina jest bogatym źródłem żelaza, miedzi, wapnia czy magnezu. Szczególnie osoby borykające się z anemią mogą skorzystać na jej leczniczych właściwościach. Przyjmując spirulinę gwarantujemy stałą, wysoką zawartość żelaza w diecie, nawet mimo mało zbilansowanego menu.

W spirulinie znajduje się również duża grupa zdrowych kwasów tłuszczowych. Powodują one regulację układu wieńcowego i minimalizują ryzyko chorób w tym obszarze. Jest także cennym źródłem jodu.

Spirulina dla osób chcących zmienić dietę

Kiedy zmieniamy dietę, chcąc zrzucić na wadzę, często odstawiamy z naszego dziennego talerza wiele potraw, ograniczając ilość kalorii. Takie postępowanie może mieć zły wpływ na nasze zdrowie, gdyż wraz z kaloriami możemy zmniejszyć dostawę cennych witamin i minerałów. Spirulina jest ich doskonałym uzupełnieniem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]