Zanim jednak skorzystasz z moich propozycji, pozwól że przypomnę Ci kilka świętych prawd z książki Mai Błaszczyszyn „Dieta życia” opartej na diecie Diamondów:
- Pamiętaj żeby przed obiadem wypić sok warzywny bądź herbatkę ziołową/owocową.
- Nie popijaj w trakcie posiłków.
- Owoce należy jeść 20-30 minut przed posiłkiem głównym, w przypadku banana i suszonych owoców 40-50 minut przed.
- Obiad powinien składać się z węglowodanów złożonych i warzyw lub z białek i warzyw. Nie łączymy w diecie białek i węglowodanów złożonych.
- Kolacja powinna składać się głównie z białek.
- Nie powinniśmy ze sobą łączyć białek różnego rodzaju.
- Całkowita rezygnacja z cukrów prostych, jasnego pieczywa, większości gatunków mięs (poza rybą i chudym drobiem), alkoholu.
- 70% jadłospisu to warzywa i owoce.
- 3 główne posiłki dziennie.
Dzień 1
- Śniadanie: Sok jabłkowo-ananasowy świeżo blendowany z odrobiną orzechów włoskich.
- Obiad: łosoś w pieprzu cytrynowym podawany ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, duszoną cebulką i porem.
Sposób przygotowania: Łososia doprawiamy pieprzem cytrynowym i pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach; dusimy por, cebulę i czosnek pod przykryciem; dodajemy świeży szpinak i skrojone suszone pomidory, sól i pieprz do smaku.
- Kolacja: Makaron w sosie grzybowym z gotowanym na parze brokułem.
Dzień 2
- Śniadanie: Sok pomarańczowo-brzoskwiniowy świeżo blendowany z odrobiną orzechów arachidowych.
- Obiad: Tost z chleba pełnoziarnistego z awokado, pomidorem i czosnkiem. Doprawione solą i pieprzem do smaku.
- Kolacja: Jajka sadzone z duszonymi warzywami (marchew, brokuł, kalafior).
Dzień 3
- Śniadanie: Sok truskawkowo-gruszkowy świeżo blendowany z odrobiną orzechów laskowych.
- Obiad: Fasolka szparagowa w sosie grzybowym i chuda pierś z kurczaka.
- Kolacja: Makaron z jabłkiem i cynamonem.
Dzień 4
- Śniadanie: Sok marchewkowo-jabłkowy świeżo blendowany z odrobiną orzechów nerkowca.
- Obiad: 2-3 naleśniki z mąki żytniej z warzywami (marchew, por, awokado, brokuł, czosnek, cebula, papryka, łyżka majonezu, ulubione przyprawy do smaku).
- Kolacja: serek wiejski z ziołami i czosnkiem i posiekanym drobno surowym ogórkiem.
Dzień 5
- Śniadanie: Sok arubzowo-malinowy świeżo blendowany z odrobiną orzechów brazylijskich.
- Obiad: Pasta z makreli, korniszonów, cebuli, pomidora i papryki doprawiona do smaku, na chlebie pełnoziarnistym.
- Kolacja: kotlet serowy z sera korycińskiego z sałatką z rukoli, orzechów włoskich i mandarynek w sosie miodowo-cytrynowym.
Dzień 6
- Śniadanie: Sok z owoców leśnych blendowany z odrobiną migdałów.
- Obiad: Pasta z fasoli czerwonej, suszonych pomidorów, czosnku i świeżej mięty, doprawiona ziołami do smaku.
- Kolacja: Ulubiona ryba w sosie cytrynowo-koperkowym z surowymi marchewkami.
Dzień 7
- Śniadanie: Sok mandarynkowo-melonowo-bananowy z odrobiną orzechów ziemnych.
- Obiad: Pokrojone w plastry i upieczone na grillu 2 średniej wielkości ziemniaki, gotowane buraczki z cebulką
- Kolacja: Zupa brokułowa na wywarze z mięsa drobiowego.
Podstawową cechą w diecie Diamondów jest rozdzielność żywieniowa białka i węglowodanów. Tłumaczy się to zbyt dużym zaleganiem pokarmu w żołądku w momencie mieszania się ze sobą białek i węglowodanów. Enzymy trawiące węglowodany utrudniają pracę enzymów trawiennych białka. Niestety nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających słuszność tego stwierdzenia. Dlatego jak każda dieta, dieta Diamondów ma swoich zwolenników i przeciwników. Sporny jest również fakt spożywania małych porcji śniadaniowych, w dobie mówienia o śniadaniu jako o najważniejszym posiłku w ciągu dnia. Wiec zanim zdecydujesz się na tego typu zabiegi zdrowotne skonsultuj to proszę z dobrym dietetykiem lub poważnie przestudiuj książkę o tej dość nietypowej diecie pod względem zalet i wad aby zawarta w niej wiedza stosowana w praktyce wpłynęła pozytywnie na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.