Proste dania dla matek karmiących piersią

  • Alicja
  • 18 czerwca 2017
  • 0
matka karmiąca piersią

Poniżej – lista prostych do przyrządzenia dań, które będą idealne w trakcie karmienia piersią. Jeśli nasze pomysły Ci się spodobają i zagustujesz w którymś z nich – udostępnij artykuł guziczkiem na samym dole lub daj nam „gwiazdeczkę”, a najlepiej – zostaw komentarz i podziel się wrażeniami! Dla nas to kolejna motywacja do publikowania artykułów, które okażą się Wam pomocne! 🙂

Surówka – buraki marynowane

Składniki:
4 ugotowane buraki
1 kwaśne jabłko
4 łyżki soku jabłkowego
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Buraki pokrój w kosteczkę, posyp solą i pieprzem, polej olejem i sokiem, wymieszaj wszystko i wstaw na 2 godziny do lodówki, do zamarynowania. Podawaj z jabłkiem pokrojonym w kostkę.

Surówka – marchewka tarta z oliwą z oliwek

Składniki:
4 marchewki
1 łyż oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewki, dodaj oliwę i wszystko wymieszaj, wstaw na 30 min do lodówki
Porcja dla 4 osób.

Sałatka z surowych buraków

Składniki:
3 duże buraki około 500 g.
1 ogórek kiszony, 2 marchewki, 1 jabłko , około 100 g sałaty rukoli lub mix sałaty z roszpunką, ząbek czosnku,2 łyżki soku z cytryny, mała cebula, łyżeczka oliwy z oliwek,łyżeczka miodu, Przyprawy sól, pieprz.
Przygotowanie:
Buraki , marchewki, i jabłko trzemy na tarce, kroimy w kosteczkę ogórka, cebulę. Składniki mieszamy, dodajemy z miażdżony czosnek, i na koniec sałatę . Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i polewamy sosem.
Przygotowanie sosu. Do łyżeczki oliwy dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę miodu może być wielokwiatowy, następnie szczyptę soli, i pieprzu.
Porcja dla 4 osób.

Danie główne – potrawka z cielęciny

Składniki:
600 g chudej cielęciny
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka masła
4 łyżki mleka
2 łyżki płaskie mąki
200 g kaszy kaszy jęczmiennej perłowej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso gotujemy w wywarze warzywnym, do uzyskania miękkości, dodając warzywa, masło i przyprawy. Ugotowane mięso kroimy w kostkę, i warzywa. Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wywaru. Przygotowujemy zawiesinę z mleka i mąki, wlewamy i gotujemy mieszając. Potrawkę możemy podawać z kaszą.
Porcja dla 4 osób.

Danie główne – pierś z kurczaka grillowana lub smażona z ryżem

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka ( około 500 g )
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz i sól
200 g ryżu
4 sztuki marchwi
Przygotowanie:
Oczyszczamy pierś, dzieli na 4 podłużne pasy delikatnie rozbijamy, smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy, wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie grillujemy, bądź smażymy na teflonowej patelni
( moja propozycja w papierze pergaminowym ). Podajemy z ugotowanym ryżem, ugotowaną marchewką.
Porcja dla 4 osób.

Danie główne – warzywa z kurczakiem

Składniki:
250 g brokuł
250 g kalafiora
250 g fasolki szparagowej
200 g piersi z kurczaka
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy na parzę. Smażymy bułkę tartą na maśle, następnie dodajemy pokrojoną wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka ( przyprawiamy mięso), bułę i mięso podsmażamy około 10 min, następnie dodajemy ugotowane warzywa. Wszystko razem podsmażamy około 5 min.
Porcja dla 3 osób.

Danie główne – kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną

Składniki:
300 g piersi z kurczaka bez skóry
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
3 pomidory bez skóry około 450 g
50 g kaszy jęczmiennej
sól, pieprz, papryka słodka, ostra, łyżka oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę , przyprawiamy pieprz, sól, papryka , dodajemy łyżkę oleju słonecznikowego, wszystko mieszamy i pozostawiamy w lodówce na około 30 min. Następnie kroimy warzywa w kosteczkę . Mięso podsmażamy na patelni nie dodajemy już tłuszczu. Po 5 min dodajemy paprykę , dusimy z mięsem około 10 min, następnie pomidory. Po około 5 min dodajemy 200 ml wody, i wsypujemy kaszę, dusimy około 15 min, wszystko przyprawiamy.
Porcja dla 4 osób.

Danie główne – mintaj zapiekany z cukinią i pomidorami

Składniki:
4 ryby mintaj ( około 500 g)
1 cukinia
pomidory bez skórki 500 g ( z kartonu )
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
8 szt. ziemniaków
Przygotowanie:
Cukinie pokrojoną w talarki wraz z pomidorami dusimy około 10 min. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem, wykładamy rybę, wcześniej przyprawioną, posypujemy natką pietruszki. Rybę przykrywam, cukinią z pomidorami. Wszystko wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 °C na około 30 min. Rybę podajemy z ziemiankami.
Porcja dla 4 osób.

Zupa – Krupnik

Składniki:
400 g cielęciny
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 mały seler
4 ziemniaki
60 g kaszy jęczmiennej
1 łyżka mąki
3 łyżki mleka
sól, pieprz ziołowy, 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso zalej wodą około 1,5 l, i gotuj 45 min. Następnie, pokrojone w kosteczkę warzywa wrzuć do wody i gotuj 20 min, na końcu ziemniaki.Oczyszczoną kasze wrzucamy do zupy. Wszystko gotuj aż będzie miękkie, następnie przypraw do smaku. Wyjmij mięso wyjmij ( można przygotować z niego potrawkę). Na końcu z mleka i mąki przygotuj zawiesinę, i wlej ją do gotującej się zupy. Wszystko gotuj jeszcze 5 min., mieszając.
Porcja dla 4 osób.

Zupa – barszcz czerwony zakwaszany jogurtem

Składniki:
4 buraki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
150 g piersi z kurczaka
1 łyżka masła
sól, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:
Pierś zalej wodą 1,5 l, gotuj około 30 min, wrzuć pokrojone warzywa gotuj około 20 min. Następnie ziemniaki, do uzyskania miękkości. Wszystko przyprawić. ( buraczki można wyciągnąć i utrzeć na tarce, wrzucają ponownie do wywaru). Na talerzu dodaj 1 łyżkę jogurtu.
Porcja dla 4 osób.

Zupa – rosół z makaronem

Składniki:
200 g piersi z kurczaka bez skóry
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 pora
sól, pieprz ziołowy, liść laurowy
160 g makaronu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka zalej 1,5 l wody, gotuj 30 min. Warzywa pokrojone w kostkę wrzucamy do mięsa, gotujemy aż będą miękkie. Wszystko przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem.Propozycja pomidorówki, do wywaru dodajemy 4 łyżki koncentratu.
Porcja dla 4 osób.

Zupa – krem szpinakowo-koperkowy

Składniki:
2 marchewki,1 pietruszka,1/4 selera i pora,2 pęczki pietruszki, 2 średnie ziemniaki, 200 g szpinaku ( mrożony lub świeży),przyprawy pieprz ziołowy, czarny, sól.
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l wody. Po 15 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę, następnie wrzucamy do wywaru szpinak. Przyprawiamy zupę do smaku i wrzucamy pokrojony koper. Wszystko gotujemy około 10 min. Zupę miksujemy na krem. Porcje można podawać z łyżką jogurtu.
Porcja dla 4 osób.

Zupa – krem brokułowy z fasolką szparagową

Składniki:
300 g piersi z kurczaka, 3 marchewki,2 pietruszka,1/4 selera i pora,2 pęczki pietruszki, 2 średnie ziemniaki, 200 g brokuł ( mrożony lub świeży) 150 g fasolki szparagowej ( mrożona lub świeża), około 30 g słonecznika, przyprawy pieprz ziołowy, czarny, sól, bazylia, liść laurowy .
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy 2 l wody, dodajemy pierś z kurczaka. Po 25 minutach wrzucamy brokuły i fasolkę szparagową.Wszystko gotujemy jeszcze 20 min. Przyprawiamy zupę .Następnie wyciągamy mięso i kroimy w kosteczkę. Warzywa miksujemy na krem. Do kemu dodajemy około 75 g piersi na porcję, można podawać ze słonecznikiem.
Porcja dla 4 osób.

Przekąski – Batonik Musli około 50 g

Składniki:
ok. 0,5 kg płatków owsianych górskich
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
100 g suszonej żurawiny
100 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
50 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
3 białka jaja
1 całe jajo
5 łyżek miodu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno w dno.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut.
Batoniki krój po dokładnym wystudzeniu. Około 20 batoników.

Przekąski – Koktajl z malinami

Składniki:
150 g malin
75 ml jogurtu naturalnego
50 ml mleka chudego
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem mieszamy blenderem. Najpierw wkładamy owoce, dolewamy jogurtu, mleka, płatki owsiane, miód i cynamon.

Przekąski – Koktajl truskawkowy

Składniki:
150 g truskawek
75 ml jogurtu naturalnego
50 ml mleka chudego
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka siemię lniane
łyżeczka miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem mieszamy blenderem. Najpierw wkładamy owoce, dolewamy jogurtu, mleka, płatki owsiane,siemię, miód i cynamon.

Przekąski – Koktajl truskawkowo – bananowy

Składniki:
150 g truskawek
75 g banana
75 ml jogurtu naturalnego
50 ml mleka chudego
1 łyżka płatków owsianych
łyżeczka miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem mieszamy blenderem. Najpierw wkładamy owoce, dolewamy jogurtu, mleka, płatki owsiane, miód i cynamon.

Do przygotowania przedstawionych potraw można wykorzystać mrożone warzywa i owoce dostępne w ofercie producenta mrożonek Poltino.

Macie własne pomysły lub znacie inne przepisy dla przyszłej mamy? Podzielcie się nimi w komentarzach! 🙂

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *