Pasty kanapkowe jako zdrowe i szybkie “dzień dobry” każdego ranka

zdrowe kanapki

Przedstawiam Wam 7 zdrowych past kanapkowych, które w połączeniu z dobrym, pełnoziarnistym chlebem mogą okazać się niezastąpionym śniadaniem i bardzo dobrym zamiennikiem pomiędzy fit-owsiankami, które osiągają teraz na rynku artykułów spożywczych swój złoty czas. Przy robieniu past kieruje się przede wszystkim prostotą. Zrobienie pasty nie może być zbyt skomplikowane i ma składać się tylko z kilku składników. Przynajmniej w moim przypadku gdy przygotowanie pasty się przedłuża to od razu odechciewa mi się jej robić, poza tym zwykle jesteśmy ograniczeni czasowo i zdecydowanie dobrze mieć w zasięgu kilka pomysłów na szybko, które będą smakować.

Pasty rybne

  1. Pasta z awokado i tuńczyka
  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pęczek świeżego szczypiorku

Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Odlewamy wodę z tuńczyka, dodajemy do awokado i miksujemy. Na sam koniec dodajemy przyprawy do smaku i posiekany szczypiorek. Wszystko razem mieszamy.

  1. pasta z wędzonego łososia z twarogiem i dodatkiem suszonych pomidorów
  • wędzony łosoś – 100g
  • 2 jajka na twardo
  • Ok. 6 suszonych pomidorów w zalewie ziołowej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chudego twarogu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeży koperek lub szczypiorek

Rybę, jaja, koperek posiekać drobno, następnie wymieszać razem z jogurtem, twarogiem i przyprawami

  1. Pasta z makreli z dodatkiem czosnku i papryki
  • wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 1 biała cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnu
  • Sól i pieprz do smaku

Jajka ugotowane na twardo obieramy i siekamy na drobne kawałki. Makrelę oczyszczamy z ości, dzielimy na małe kawałeczki.  Drobno siekamy ogórek kiszony. Dodajemy kolejno: majonez, przyprawy i wyciśnięty czosnek przez praskę. Następnie wszystko mieszamy, można zmiksować, zależnie od upodobań estetycznych.

kanapki z tuńczykiem

Pasty wege

  1. Pasta z nerkowców
  • 2 szklanki nerkowców,
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1  jabłko średniej wielkości
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego najlepiej  nierafinowanego
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka czarnuszki i 1 łyżeczka lubczyku, dwie duże łyżeczki majeranku, sól himalajska lub morska, pieprz
  • ok. ¼  szklanki wody

Nerkowce zalewamy wodą wcześniej na noc żeby się porządnie odmoczyły, cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i wody. Doprawiamy cebulę na patelni przyprawami i dodajemy drobno pokrojony czosnek i i drobno pokrojone. Wszystko dusimy pod przykryciem do momentu wyparowania wody. Następnie blendujemy nerkowce na gładką masę z odrobiną wody.   Mieszamy masę nerkowca z cebulą z patelni.

  1. Pasta z fasoli czerwonej z dodatkiem mięty
  • 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
  • ok. 70 g suszonych pomidorów w ziołach
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka liści świeżej mięty pieprzowej,
  • inne ulubione zioła + sól i pieprz do smaku

Fasolę zalewamy wodą wcześniej na noc żeby się porządnie odmoczyła, następnie ugotować, tak żeby można ją było łatwo zblendować. Do zblendowanej masy fasolowej dodajemy suszone pomidory, posiekaną miętę i przyprawy. Następnie mixujemy wszystko razem.

  1. Pasta z białej fasoli
  • 1 szklanka fasoli białej tzw.  „jaś”
  • 2  cebule średniej wielkości
  • 1 jabłko
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych do smaku
  • zioła i przyprawy: majeranek, świeży tymianek, sól, pieprz  

Fasolę zalewamy wcześniej na noc żeby się porządnie odmoczyła, następnie gotujemy także żeby dała się łatwo zblendować. Cebule szklimy na patelni używając oliwy z oliwek. Do już zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekane jabłko i jeszcze chwilę podduszamy. Następnie dodajemy cebule i wszystkie przyprawy do wcześniej zblendowanej fasoli i mieszamy, ewentualnie możemy dodać oliwę aby pasta nie była zbyt sucha.

  1. Pasta z pestek dyni
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 5-10 małych suszonych pomidorów w ziołach i oliwie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka sosu sojowego bezglutenowego
  • odrobina soku z cytryny

talerze z kanapkami

Pestki dyni moczymy przez noc w wodzie żeby lekko zmiękły i dały się zblendować. Kroimy wszystkie dodatki, pomidorki czosnek, następnie

dodajemy wszystkie składniki do siebie i blendujemy  do czasu powstania jednorodnej pasty.

Smacznego !

[Głosów:2    Średnia:4/5]

One thought on “Pasty kanapkowe jako zdrowe i szybkie “dzień dobry” każdego ranka

  1. Smaczne te wasze pasty na kanapki 🙂 Wypróbowałam już 3 – ta z pestek dyni to niebo w gębie, w dodatku – zdrowe 🙂 Dzięki za przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *