Dieta Moginaca, czy innymi słowy – metoda Montignaca, jest pewnym sposobem odżywania, w którym następuje spadek i w konsekwencji utrzymanie prawidłowej masy ciała. Uczy ona bowiem zdrowego sposobu odżywiania przy jednoczesnej dbałości o jakość, kaloryczność i wartość odżywczą spożywanych produktów. Prowadzi do utraty wagi, pozwala uniknąć efektu jo-jo, a poza tym korzystnie wpływa na stan organizmu.
Twórcą tej metody jest Michel Montignac, według którego otyłość wiąże się z funkcjonowaniem pewnego ludzkiego organu – a mianowicie trzustki. Dieta opiera się przede wszystkim na indeksie glikemicznym produktów oraz jego wpływu na poziom glukozy we krwi. Co ważne ta kuracja nie wymaga żadnych ograniczeń w ilości spożywanego jedzenia i tym samym nie trzeba ciągle liczyć kalorii. Brzmi nieżle, prawda?
Zasady diety Montignaca
Jak wspomniano wyżej dieta ta uwzględnia indeks glikemiczny produktów. Sam Montignac w pewien sposób krytykuje diety niskokaloryczne, ponieważ uważa, że to właśnie węglowodany, a w szczególności te, które posiadają wysoki indeks glikemiczny, są przyczyną powstawania otyłości. Tym samym kreuje tezę, że produkty o niskim indeksie są najlepsze dla zdrowia i funkcjonowania organizmu.
Najważniejszą zasadą diety Montignaca jest spożywanie w ciągu dnia minimum trzech posiłków dziennie, pamiętając należy przy tym, aby były skomponowane w oparciu o niski indeks glikemiczny, który nie powinien przekraczać 50. Jest to spowodowane tym, że takie produkty nie powodują nagłego wzrostu glukozy we krwi i jednocześnie utrzymują jej stały poziom. Podkreśla się, że niezwykle istotne jest spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których możemy zaliczyć ryby oraz tłuszcze roślinne. Natomiast należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się w mięsie, maśle oraz w wysokotłuszczowych produktach mlecznych. Co ważne, zaleca się spożywanie białka w następującej proporcji 1g białka na każdy kilogram masy w ciągu dnia. Zalecane jest również zwiększenie do 40 g dobowej dawki błonnika. Należy przy tym pamiętać, aby unikać spożywania wysokoprzetworzonych produktów. Najlepsze w tym wypadku są surowce naturalne pozbawione chemii i charakteryzujące się wysoką zawartością nierozpuszczalnego włókna. Najprościej rzecz ujmując, chodzi o produkty pełnoziarniste.
Etapy diety Montignac
W omawianej kuracji wyróżnia się dwa etapy. W pierwszym z nich następuje spadek masy ciała. Jest to bardzo restrykcyjny etap i wymaga bezwzględnego stosowania się do wszystkich zasad, a mianowicie:
Śniadanie powinno być bogate w węglowodany oraz niewielką ilość białka,
Obiad należy skomponować z produktów tłuszczowo-białkowych,
Kolacja powinna być jak najbardziej lekkostrawna.
Druga faza kuracji jest nazywana fazą stabilizacji. Pozwala ona bowiem na utrzymanie osiągniętej masy ciała. W tym etapie mamy dowolność w łączeniu ze sobą tłuszczów i węglowodanów.
Efekty diety Montignaca
Skuteczność diety potwierdza wiele badań naukowych. W zależności od początkowego poziomu współczynnika BMI dieta pozwala na utratę od 5,5 do nawet 18 kilogramów w ciągu czterech miesięcy. Przy czym wykazano, ze kuracja ogranicza również spadek masy ciała do wartości optymalnych i w ten sposób utrzymuje ją na właściwym poziomie.
Kolejną dobrą stroną diety jest promowanie zdrowego stylu życia, który polega między innymi na komponowaniu posiłków we właściwych proporcjach i unikaniu produktów wpływających niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można śmiało wysunąć wniosek, że dieta w dość znacznym stopniu poprawia stan zdrowia, dzięki temu, ze wyrównuje się poziom glukozy we krwi oraz poprawia się funkcjonowanie trzustki i mięśnia sercowego. Dieta Montignaca sprzyja także prewencji rozmaitych chorób układu krążenia.
Wady kuracji
Jak każda dieta również ta ma swoje wady. Faktem jest, że nie może być ona stosowana przez każdego. Tak jak w przypadku innych diet nie zaleca się, aby stosowały ją osoby młode i kobiety w ciąży. Warto zaznaczyć, że istotną wadą może być pewien problem ze zdobyciem niektórych produktów żywnościowych, a także ich cena. Kolejnym minusem może być spożywanie posiłków tłuszczowych. Czasem wymaga to kontroli i posiłkowaniem się tablicami ładunku glikemicznego poszczególnych składników. Jeżeli w ich przypadku nie zachowamy umiaru, może to zakończyć się przybraniem na wadze. Taki sposób żywienia – zaproponowany przez doktora Montignaca – wymaga również dyscypliny i przede wszystkim zmiany nawyków żywieniowych, z czym na samym początku może być dość duży problem. Warto zaznaczyć, że szczególnie w pierwszej fazie odchudzania należy bezwzględnie stosować się do zaleceń, aby uzyskać zaplanowane efekty.
Warto zaznaczyć, że dieta spopularyzowana przez Michela Montignaca jest dość kontrowersyjna, posiada ona równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Jest chwalona za efekty oraz brak konieczności liczenia kalorii. Natomiast z drugiej strony – jej krytycy wskazują na efektywność tylko w pewnych, określonych grupach osób ją stosujących. Jednak należy mieć na względzie, że wpaja ona zdrowe nawyki i uczy regularnego spożywania posiłków. Każda osoba ją stosująca powinna sama na podstawie własnych obserwacji ocenić, czy dieta jest skuteczna i czy istnieje konieczność jej kontynuowania, bądź przerwania.