X




    Categories: Dieta

Dieta cukrzycowa

Okazuje się, że dieta cukrzycowa może być z powodzeniem stosowana nie tylko  u osób chorujących na cukrzycę, a również u zdrowych ludzi, którzy chcą mieć kontrolę nad tym, co jedzą. Dietę cukrzycową wyróżnia przede wszystkim zachowanie odpowiednich proporcji, zmiana nawyków żywieniowych i regularność posiłków.  Oczywiście w znacznej mierze dieta nastawiona jest na ograniczenie spożywania węglowodanów prostych.

Najważniejsze zasady:

  • Harmonogram żywieniowy jest głównym punktem na którym oparta jest dieta cukrzycowa. Posiłki należy jadać  często w zmniejszonych ilościach, mniej więcej co 3-4 godziny. Dzięki temu cały czas utrzymywane jest zmniejszone stężenie cukru.
  • Zapotrzebowanie energetyczne na dzień dostosowane jest indywidualnie do  osoby:

1000 – 1300 kcal osoby z nadwagą

1500 – 1800 kcal osoby z nadwaga chorujące na cukrzycę

2000 – 2200 kcal osoby z prawidłową masa ciała chorujące na cukrzycę

2400 – 3000 kcal osoby z prawidłową masą ciała aktywne fizycznie

  • Niski poziom indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego w produktach. Zostały stworzone pod to odpowiednie tabele
  • Proporcje, proporcje i jeszcze raz proporcje!

Dzienny plan żywieniowy

…składa się z  45-50% węglowodanów, 30-45% tłuszczy i 15-20% białka.

  • białko – to przede wszystkim chude mięso, ryby, rodziny strączkowe, chudy nabiał
  • tłuszcze – orzechy i oleje roślinne
  • warzywa i owoce :
    • Owoce polecane:
      • grejpfrut
      • jabłko
      • kiwi
      • acai
    • Owoce niewskazane:
      • banan
      • gruszka
      • śliwki
      • winogrona
    • Warzywa wskazane:
      • ogórki świeże i kiszone
      • kapusty surowe i kiszone
      • pomidory
      • cykoria
      • kalarepa
      • rzodkiewka
      • papryka
      • sałata
      • grzyby
      • cukinia
    • Warzywa niewskazane:
      • Ziemniaki
      • Grochy
      • Fasole
      • Kukurydza
  • napoje bez cukru, duże ilości wody mineralnej, dopuszczalna kawa i herbata bez cukru
  • błonnik- 25-40g/d, jest  niezbędny w diecie, ponieważ jego zadaniem jest spowalnianie procesów trawienia węglowodanów, dzięki temu hamowane są nagłe skoki glukozy z krwi
  • magnez – suplementacja magnezowa (orzechy, rośliny strączkowe) zwiększa zdolność tolerancji glukozy

Cukrzyca jedną z chorób globalnych

Trzeba powiedzieć głośno, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. U 95% ludzi na świecie występuje typ drugi cukrzycy.  Kraje zachodnie są bardziej narażone cukrzycę.  Wskaźniki przyszłościowe nie są korzystne.  Szacuje się, że do roku 2025 zapadalność na cukrzycę wzrośnie do około 300 mln, jest to aż o 122% więcej w porównaniu z rokiem 1995, gdzie choroba zaczęła być zauważana jako społeczny problem.  Cukrzyca to choroba uwarunkowana genetycznie, jednak bardzo duży wpływ na jej rozwój mają czynniki środowiskowe: starzenie się, ciąża, otyłość i zmniejszona aktywność fizyczna.

Starość jako czynnik ujawnienia się cukrzycy jest bardzo istotny, dzieje się tak ponieważ wraz ze starzeniem maleją odpowiednio masa mięśniowa i masa wątroby, co w konsekwencji prowadzi do nagromadzenia glikogenu w wątrobie.

Otyłość powiązana z brakiem aktywności fizycznej jako czynnik zewnętrzny zdecydowanie zwiększa zapadalność na cukrzycę. Wystarczy 15-20% nadmiaru masy ciała żeby ryzyko zachorowalności na cukrzyce typu drugiego wzrosło dwukrotnie.  A powyżej 25% aż ośmiokrotnie!

Co ciekawe ilość przebytych ciąż może mieć również wpływ na rozwój cukrzycy, spowodowane jest to przemianami węglowodanowymi wywoływanymi wytwarzaniem przez łożysko hormonów działających diabetogennie.

Profilaktyka jaką jest dieta cukrzycowa to bardzo ważny czynnik, bez którego leczenie osób chorych na cukrzyce i osób w grupie ryzyka zachorowalności na cukrzycę nie było by tak skuteczne. Dobranie dobrze diety zdecydowanie zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia.  Podawanie leków insulinowych leczy skutki choroby, ale niestety nie prowadzi do usunięcia przyczyny. Dzisiaj już wiemy, że mamy bardzo duży wpływ na przebieg choroby cukrzycowej i osoby które świadomie podejdą do walki z cukrzycą i na poważnie wdrożą dietę cukrzycową  mają duże szansę na normalne życie. Pamiętać trzeba również o aktywności fizycznej. Dopiero połączenie tych dwóch składowych prowadzi do odzyskania równowagi i kontroli nad własnym życiem. Cukrzyca nie musi być dla nas wyrokiem – przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż korzystać z życia na równi ze zdrowymi osobami.

Warto wiedzieć!

Nieleczona cukrzyca u kobiet w ciąży może spowodować szereg negatywnych następstw nie tylko u matki, ale również u płodu.  U kobiet w przypadku nieleczonej cukrzycy częściej występują problemy z układem krążenia, poronienia i przedwczesne porody, zakażenia dróg moczowych, zakażenia pochwy. U noworodków matek chorujących na cukrzycę skutki nieleczenia mogą być znacznie poważniejsze.  Może wystąpić makrosomia, która nierozpoznana może spowodować urazy okołoporodowe. Inne powikłania jakie mogą wystąpić to zespół zaburzeń oddychania, przejściowe zaburzenia oddychania, hipoglikemia, hiberbilirubinemia, kardiomiopatia. Odległe powikłania u dzieci to w dalszej perspektywie problemy z nadwagą, wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy, pogorszony rozwój  intelektualny i psychosomatyczny.

[Głosów:2    Średnia:5/5]
" Alicja : ."