Co jeść i jak jeść? Fakty i mity o diecie kopenhaskiej

koszyk z warzywami

Dieta kopenhaska to coraz powszechniejsza kuracja, dzięki której można pozbyć się zbędnych kilogramów. Powszechnie uważa się, że to jeden z wielu sposobów na osiągnięcie idealnej sylwetki. Na czym polega? Dowiesz się tego, czytając dalej 🙂

Dieta kopenhaska – z czym to się je?

Dieta kopenhaska polega na stosowaniu przez trzynaście dni ustalonego menu, w którym w ciągu dnia jadamy tylko trzy posiłki. Bardzo ważne jest to, o której te posiłki spożywamy. Wyznaczone są bowiem konkretne pory dnia, a mianowicie śniadanie należy spożyć między 8 a 9 rano. W godzinach 12-14 powinniśmy zjeść lunch, natomiast 16 -18 to odpowiednia pora na to, aby zjeść obiad. Ważne jest także utrzymanie surowej dyscypliny żywieniowej, czyli pod żadnym pozorem nie wolno podjadać między posiłkami. Jest to o tyle ważne, że każde odstępstwo od diety powoduje jej zakończenie. Kolejny raz można ją rozpocząć dopiero po upływie trzech miesięcy.

Trzeba pamiętać także o tym, by podczas stosowania kuracji każdego dnia wypijać przynajmniej dwa litry wody, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Można także pić czarną kawę z jedną kostką cukru, dzięki temu pobudzi to nasz organizm do działania.

Podstawą diety są warzywa, jaja i chude mięso oraz owoce, jednak te tylko w ograniczonych ilościach. Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać słodyczy, a także zbóż i alkoholu.

koszyk z warzywami

Plusy diety kopenhaskiej

Wspomniana dieta ma zarówno swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników, którzy argumentują, że jest to doskonały sposób na rozregulowanie własnego organizmu.

Do pozytywnych stron diety kopenhaskiej zaliczyć należy przede wszystkim szybki spadek masy ciała. Według ekspertów poprawnie przeprowadzona dieta spowoduje utratę od 7 do 20 kilogramów. Kolejną zaletą jest uregulowanie przemiany materii, a tym samym zmniejsza się nasza ochota na słodycze i inne przekąski, często bardzo tuczące. Efekty diety kopenhaskiej powinny utrzymywać się ok. dwóch lat, po których można stosować dietę ponownie. Trzeba pamiętać, że nie należy robić tego wcześniej. Zwiększa się bowiem przez to ryzyko nadmiernego osłabienia organizmu. Bezsprzecznie dieta kopenhaska uczy właściwych nawyków żywieniowych. Dodatkową zaletą może być fakt, że widoczne efekty tym bardziej zachęcają do odchudzania, czy kontynuowania innych kuracji.

Wady diety kopenhaskiej

Nie należy zapominać o tym, że dieta kopenhaska jak każdy inny rodzaj diety ma również swoje złe strony. A mianowicie – pierwsze dni stosowania diety są najtrudniejsze. Mogą pojawić się przede wszystkim bóle głowy i osłabienie. U przyczyn tego stanu rzeczy leży niewielka podaż kalorii dostarczanych do organizmu. Objawy te ustępują jednak w trakcie stosowania diety. W trakcie stosowania diety można zauważyć także wypadanie włosów, pogorszenie kondycji paznokci oraz drażliwość. Kuracja ta wymaga wielu wyrzeczeń i jest niezwykle restrykcyjna. Do wad diety możemy zaliczyć też monotonność menu, przez co niektóre osoby ją stosujące mogą mieć problem z przyzwyczajeniem się. Niektórzy wskazują na możliwość pojawienia się efektu jo-jo.

kobieta z bólem głowy

Kto może stosować dietę kopenhaską?

Dietę kopenhaską tak naprawdę mogą stosować wszyscy, o ile stan ich zdrowia na to pozwala. Nie jest ona polecana jedynie osobom, które na co dzień wykonują pracę fizyczną. Jest to związane przede wszystkim z tym, że w trakcie stosowania kuracji dostarczana do organizmu w ciągu dnia jest niewielka ilość kalorii. Ponadto osoby cierpiące na choroby nerek i żołądka, a także na nadciśnienie nie powinny stosować wspomnianej diety.

O czym należy pamiętać stosując dietę?

Wszyscy ci, którzy zdecydują się na stosowanie diety kopenhaskiej powinni pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Najważniejszy jest czas trwania diety. Musi on wynosić dokładnie 13 dni- nie mniej i nie więcej. Zbyt długi okres stosowania kuracji może spowodować to, że nie przyniesie ona żadnych efektów, w najgorszym wypadku można sobie zaszkodzić. Przed przystąpieniem do diety należy sprawdzić stan swojego zdrowia, można to uczynić poprzez wizytę kontrolną u swojego lekarza, czy poprzez wykonanie podstawowych badań.

Przed rozpoczęciem kuracji powinno się odżywiać się w sposób zrównoważony. Należy przez to rozumieć dostarczenie odpowiedniej ilości witamin oraz minerałów do organizmu.

Podsumowanie

Ja widać dieta kopenhaska ma zarówno swoje wady i zalety. Jednak osoby, które się na nią zdecydują z pewnością odczują jej działanie. Warto zaznaczyć, że w diecie kopenhaskiej, tak jak w każdej innej przyda się zdrowy rozsądek. Sami powinniśmy postawić sobie cel i określić sposób, dzięki któremu chcemy ten cel osiągnąć. Wówczas odpowiedź na podstawowe pytanie o to, czy stosować dietę, czy nie – będzie bardzo łatwe.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *