Włoskie cannelloni, czyli gruby makaron w kształcie rurek, to potrawa, którą przyrządzić można na wiele sposobów. Niekoniecznie muszą to być rurki nadziewane mięsem mielonym w sosie bolognese – syte, przepyszne, ale jednocześnie bardzo kaloryczne. Jak zatem przygotować cannelloni w dietetycznej wersji, która każdego może zaskoczyć?
- Czym są cannelloni?
- Sposoby na przygotowanie cannelloni
- Zaskakujący przepis na cannelloni w 5 krokach
- Wiele możliwości przygotowania potraw
Włoska potrawa
Cannelloni to włoska potrawa, składająca się z zapieczonych, wcześniej ugotowanych rurek z ciasta kluskowatego. Rurki nadziewa się wybranym farszem – mięsnym, grzybowym, rybnym, czy jarskim. Po faszerowaniu, rurki są zapiekane w piecu, wraz z wybranym sosem, posypane zwykle serem. Szacuje się, że w 100 gramach makaronu cannelloni jest około 354 kcal. To w dużej mierze źródło węglowodanów i białka, ale i błonnika.
Cannelloni w różnych odsłonach
Z reguły cannelloni podaje się nadziewane sosem mięsnym, z bolognese albo z grzybami. We Włoszech niemal w każdej restauracji spróbować też można cannelloni ze szpinakiem, z sosem beszamelowym oraz z parmezanem. W Polsce najczęściej spolszcza się potrawy pochodzące z różnych stron świata, a cannelloni nie jest wyjątkiem od tej reguły.
Przepis na cannelloni
Zaskakujący przepis na potrawę z wykorzystaniem włoskiego makaronu cannelloni można znaleźć na stronie Arrighi.pl. To cannelloni z twarogiem i z pokrzywą. Już to brzmi wystarczająco niecodziennie. Przechodząc do meritum, warto wiedzieć, jak przygotować taką potrawę, która może stać się hitem na naszym stole, a przy tym nie zaburzy prowadzonej przez nas dobrze zbilansowanej diety.
Wystarczy wykonać 5 kroków, aby rozkoszować się szczególnym cannelloni w spolszczonej wersji:
- Przygotować sos beszamelowy – rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąki i mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Do tego sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Twaróg naturalny mieszamy z pokrzywą i kwaśną śmietaną – również doprawiamy solą. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy cannelloni.
- Wylać na brytfankę lub naczynie żaroodporne beszamel i ułożyć na nim canneloni.
- Polać sosem beszamelowym i posypać startym oscypkiem.
- Piec pod przykryciem około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Cannelloni w dietetycznej wersji
Nie tylko podana wersja z twarogiem i pokrzywą pod sosem beszamelowym może być dietetyczną odpowiedzią na tradycyjne, mięsne i niejednokrotnie tłuste włoskie cannelloni. Wykazując się wyobraźnią, można bez problemu stworzyć własne wydanie takiej potrawy.