Cannelloni w dietetycznej wersji – 5 kroków do przygotowania potrawy!

  • Alicja
  • 4 grudnia 2018
  • 0
Cannelloni

Włoskie cannelloni, czyli gruby makaron w kształcie rurek, to potrawa, którą przyrządzić można na wiele sposobów. Niekoniecznie muszą to być rurki nadziewane mięsem mielonym w sosie bolognese – syte, przepyszne, ale jednocześnie bardzo kaloryczne. Jak zatem przygotować cannelloni w dietetycznej wersji, która każdego może zaskoczyć?

  1. Czym są cannelloni?
  2. Sposoby na przygotowanie cannelloni
  3. Zaskakujący przepis na cannelloni w 5 krokach
  4. Wiele możliwości przygotowania potraw

Włoska potrawa

Cannelloni to włoska potrawa, składająca się z zapieczonych, wcześniej ugotowanych rurek z ciasta kluskowatego. Rurki nadziewa się wybranym farszem – mięsnym, grzybowym, rybnym, czy jarskim. Po faszerowaniu, rurki są zapiekane w piecu, wraz z wybranym sosem, posypane zwykle serem. Szacuje się, że w 100 gramach makaronu cannelloni jest około 354 kcal. To w dużej mierze źródło węglowodanów i białka, ale i błonnika.

Cannelloni w różnych odsłonach

Z reguły cannelloni podaje się nadziewane sosem mięsnym, z bolognese albo z grzybami. We Włoszech niemal w każdej restauracji spróbować też można cannelloni ze szpinakiem, z sosem beszamelowym oraz z parmezanem. W Polsce najczęściej spolszcza się potrawy pochodzące z różnych stron świata, a cannelloni nie jest wyjątkiem od tej reguły.

Przepis na cannelloni

Zaskakujący przepis na potrawę z wykorzystaniem włoskiego makaronu cannelloni można znaleźć na stronie Arrighi.pl. To cannelloni z twarogiem i z pokrzywą. Już to brzmi wystarczająco niecodziennie. Przechodząc do meritum, warto wiedzieć, jak przygotować taką potrawę, która może stać się hitem na naszym stole, a przy tym nie zaburzy prowadzonej przez nas dobrze zbilansowanej diety.

Wystarczy wykonać 5 kroków, aby rozkoszować się szczególnym cannelloni w spolszczonej wersji:

  1. Przygotować sos beszamelowy – rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąki i mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  2. Do tego sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Twaróg naturalny mieszamy z pokrzywą i kwaśną śmietaną – również doprawiamy solą. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy cannelloni.
  3. Wylać na brytfankę lub naczynie żaroodporne beszamel i ułożyć na nim canneloni.
  4. Polać sosem beszamelowym i posypać startym oscypkiem.
  5. Piec pod przykryciem około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Cannelloni w dietetycznej wersji

Nie tylko podana wersja z twarogiem i pokrzywą pod sosem beszamelowym może być dietetyczną odpowiedzią na tradycyjne, mięsne i niejednokrotnie tłuste włoskie cannelloni. Wykazując się wyobraźnią, można bez problemu stworzyć własne wydanie takiej potrawy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]